1400 av verdens olje- og offshoretopper og investorer er samlet på Holmenkollen Park Hotel til den årlige Pareto-konferansen.

I år var det langt flere som rettet en advarende pekefinger mot optimismen, skriver Dagens Næringsliv.

Utsiktene innen oljeservice bekymrer stadig flere.

– Jeg ser skyer på himmelen. Kostnader og inflasjon truer, sier den svenske milliardæren Lukas Lundin, arving til Lundin Gruppen som er stor innenfor olje, oljeservice og gruvedrift.

– Vi er på nachspiel for oljeservice. Men nachspielet kan vare en stund. Utfordringen er at kostnadsbildet har kommet opp ganske kraftig, sier den London-baserte investoren Morten Astrup til Dagens Næringsliv.

Overdrivelse
Investor Riulf Rustad er ikke overrasket over resultatvarslene til selskaper som Aker Solutions, og venter stor nedside for enkelte selskaper fremover som gir ham håp om å kunne plukke opp noe til konursprising innen to år.

– Jeg tror euforien som var for seks til åtte måneder siden var overdrevet, sier Rustad til DN.

På spørsmål fra avisen i hvilke bransjer nedgangen kommer, svarer Rustad:

– De vi møter her: Oljeservice og seismikk absolutt. Det er mange som får tilgang på mye kapital nå. En del av dem burde ikke hatt det. Det skaper «situasjoner», og jeg liker situasjoner. Det kommer til å bli mer «distressed» og konkursprisete selskaper.

Tror på bemanningskutt
Verftseier Gunvor Ulstein i Ulstein Gruppen tror det kan bli en periode med dårligere marked, noe som vil kreve at selskapet tilpasser seg.

Det vil også innebære kutt i bemanningen

– Ja, jeg ser at hvis en skal tilpasse seg et marked som er tøffere fordi konkurrenter i utlandet har fått økt konkurranseevne, må vi også se på en kombinasjon av teknologiutvikling og kostnadskutt. Kostnadskutt kan komme på flere måter. En ting er bemanning, en annen ting er at en har lagt seg til måter å arbeide på som kan gjøres på en rimeligere måte, sier Ulstein til Dagens Næringsliv.

Les også andre saker fra Pareto-konferansen: - Folk kommer hit i jakten på penger


- Olje er for billig

- Den største trusselen er at industrien kan bygge seg selv ihjel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.