Et ufyselig vestlandsvær tar ikke bort noe av entusiasmen til riggutstyrsgründeren Odd B. Skjærseth, der han vandrer rundt på Ullandhaug like utenfor Stavanger sentrum. Over hodet på ham strekker en svær rigg seg mot den grå himmelen. Det er verdens første robotiserte borerigg. Nå er Skjærseth nesten sprekkeferdig. I løpet av en halv time skal han ta i mot olje- og energiminister Tord Lien for å fortelle den store nyheten. 

- Vi budsjetterer med en omsetning på rundt 2,7 milliarder kroner i 2018, sier Skjærseth.

Det betyr at selskapet West Drilling Products skal vokse fra null til å bli milliardbutikk i løpet av tre år. Og det stopper ikke der.

-I dag er vi 20 ansatte.  I løpet av et år vil vi være rundt 150-160 ansatte i selskapet, og i 2017 vil vi ansette flere hundre her lokalt, håper Skjærseth.

Ansettelsene vil komme godt med i oljefylket, der arbeidsledigheten har krøpet over fem prosent. Enda mer oppsiktsvekkende er det at veksten skal komme innen salg av riggutstyr, som trolig er den sektoren som er verst rammet av oljekrisen. Hos leverandører av riggutstyr er tusenvis av ansatte sagt opp det siste året, blant annet hos National Oilwell i Kristiansand.

400 millioner i utvikling

Det er kontrakten med det amerikanske landriggselskapet Nabors som gjør Skjærseth til superoptimist. Avtalen er på papiret en samarbeidsavtale for utvikling av Skjærseths riggteknologi for bruk på landrigger.

-  Men hva har Nabor forpliktet seg til?

-Avtalen innebærer at Nabor skal være med og utvikle dette til å bli verdens mest moderne rigg for bruk på land. Det er ingen forpliktelse men vår felles intensjon er at dette samarbeidet vil innebære bygging av rundt fem til ti rigger i året, sier han.

Ifølge Skjærseth vil teknologien innebære at riggselskaper vil kunne halvere borekostnaden per brønn. 400 millioner kroner har det kostet å utvikle teknologien. Mesteparten er finansiert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og oljeselskapene Statoil, Conoco og Shell.

Nå er det private midler som må til for å finansiere Skjærseths planlagte vekst til milliardomsetning.

-Vi arbeider med å hente inn flere hundre millioner kroner i ny egenkapital til selskapet. SR-Markets er engasjert til dette arbeidet, sier han.

Les også:

- De som skal slå av lyset på norsk sokkel, de er ennå ikke født

- Oljeland i trøbbel holder meg våken om natten

Kutt, kutt, kutt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.