Det BW- og Sohmen-Pao-dominerte gasstankerrederiet BW LPG lanserer frivillig tilbud på samtlige utestående aksjer i gasstankerrederiet Aurora LPG, ifølge en melding tirsdag.

Tirsdag melder BW LPG å ha kjøpt ytterligere nær 900.000 aksjer i Aurora, som bringer eierandelen til 32,79 prosent. Sammen med forhåndsaksepter kontrollerer BW LPG omlag 44,2 prosent.

Kontantbudet på 12,30 kroner per aksje priser Aurora til omlag 365 millioner kroner.

Velger man delvis oppgjør i BW LPG-aksjer, ligger budet nærmere 13 kroner per aksje eller 385 millioner kroner, basert på dagens kurser.

Ikke kontakt

BW LPG kjøpte fredag over tre millioner aksjer i Aurora, som bragte eierandelen til 29,83 prosent.

I tillegg kjøpte BW LPG  Aurora LPG-obligasjoner med forfall 9. august 2017 for 57 millioner kroner, som utgjør 33,57 prosent av lånet.

Mens BW LPG varslet at de så frem til en konstruktiv dialog med styret og ledelsen i Aurora om hvordan selskapene kunne utvide samarbeidet, var Aurora-styreleder Leif Askvig ordknapp om kjøpet.

- Har de sagt det? Vi har ikke hatt noen dialog med dem, sa Askvig til TDN Finans mandag.

Bakgrunn: - Har ikke hatt noen dialog

Nei til milliarder

Aksjonærene i Aurora har sett over 80 prosent av verdiene forvitre hittil i år. Utviklingen har vært nær like brutal for BW LPG.

Like tøff har nedturen vært for John Fredriksen og Stolt-Nielsen-dominerte Avance Gas, som ifjor mislykkes i sitt bud på nettopp Aurora. Det priset Aurora til 1,8 milliarder kroner med oppgjør i aksjer.

Askvig, som er toppsjef i investeringsselskapet Sundt, som eier 4,39 prosent i Aurora, mente da at budet var for lavt.

Med oppgjør i Avance Gas-aksjer ble Aurora på tidspunktet styrelederens uttalelse falt prissatt til 1,95 milliarder kroner, tilsvarende 66,30 kroner per aksje.

BW i sivet

Auroras styre og ledelse mente så også at en avvikling av rederiet med et salg av skipene representerte verdier «betydelig over den nominelle verdien av Avance Gas’ bud».

Det ble også spekulert i at BW LPG kunne være en alternativ kjøper.

Bakgrunn: Vil ikke selge

Avance Gas senket imidlertid akseptgrensen fra 90 til 29 prosent, men oppnådde ikke akseptkravet da fristen gikk. Dermed ble budet på Aurora trukket. Parallelt økte BW LPG sin eierandel i Aurora med 2,87 prosent til 15 prosent.

Gigant

BW LPG er størst i verden i markedet for eierskap i og drift av store spesialtankskip for transport av flytende petroleumsgasser.

Etter bestilling av ytterligere fire nye, store gasstankere i Sør-Korea teller Sohmen-rederiets flåte av slike fartøyer nå 33 seilende skip og åtte nybygg.

Det frivillige tilbudet på Aurora er enten på 12,30 kroner per aksje kontant, eller 0,3175 aksjer i BW LPG i tillegg til 6,15 kroner kontant. Budet vil være betinget en akseptgrad på minst 90 prosent.

- For tidlig å si

BW LPG holder kortene tett til brystet.

- Det er for tidlig å snakke om hva et eventuelt neste steg vil være. Vi jobber nå med buddokumentet, sier IR-sjef John Papaioannou til TDN Finans

Aurora LPG-aksjonær Transpetrol Limited har gitt ugjenkallelig aksepter for alle sine aksjer, noe som utgjør 9,84 prosent av kapitalen i Aurora LPG.

Papaioannou vil ikke kommentere om selskapet har vært i kontakt med andre aksjonærer.

Aurora-styreleder Leif Askvig ønsker ikke å gi kommentar nå, ifølge TDN Finans.

Aurora-aksjen stiger 6,6 prosent til 12,9 kroner på Oslo Børs like etter åpning tirsdag. BW LPG er opp 0,5 prosent til 21,3 kroner.

Les også: Selger eiendom for halv milliard

Følg markedet med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert: