«Ondsinnede krefter» er en stor trussel mot teknologibrukere. Nasjonal sikkerhetsmyndighet har selv brutt seg inn i norske virksomheter for å teste risikoen. – Og vi fikk full tilgang, sier direktør Kjetil Nilsen i NSM.

Norges nasjonale sikkerhetsmyndighet advarer om stor risiko ved bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

– Vi har mange eksempler på at risikoen er stor. Vi har sett konkrete hendelser gjennom inntrengningstester og tilsyn det siste året, sier Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

 Epost er særlig utsatt

– IKT-systemer er særlig sårbare via epost, og det er epostangrep som er den hyppigst brukte teknikken fra ondsinnede krefter, forteller Nilsen på en pressekonferanse i Oslo torsdag, i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned.

NSM har selv angrepet norske virksomheter og benyttet de samme metodene som de med onde hensikter benytt, forteller Nilsen.

– Og vi fikk full tilgang til systemene.

Han legger til at angrepene var klarert med instansene som ble utsatt for testene.

– Vi ser at læringsevnen og evnen til å tilpasse seg blant trusselaktørene er stor, sier Nilsen og understreker at tempo er avgjørende for å holde tritt med trusselbildet.

 Viktig å bedre sikkerheten

– Den teknologiske utviklingen går svært fort, og vi må lære oss til å tilpasse oss denne virkeligheten raskt sier han.

Nilsen understreker at det finnes god medisin mot truslene, men at det er viktig at man tar medisinen.

– Vi har 72 tiltak som vi anbefaler for å forbedre sikkerheten, og for å stoppe evnen til å gjennomføre cyberangrep. Det viktigste punkter er kryptering, sier Nilsen.

 – Intellektuell kapital er utsatt

På spørsmål hvem som er mest sårbare og hvem som står bak angrepene, svarer Nilsen at alle er potensielle mål.

– Det spenner svært vidt. Men jeg vil trekke fram myndighetsinstanser og teknologivirksomheter som besitter intellektuell kapital. Hvem som står bak, spenner også vidt. Det er snakk om et bredt spekter av aktører og metoder, sier Nilsen som likevel nevner spesielt fremmede stater og organiserte kriminelle grupper.

Les også:

Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Vi har nå lært at null ikke er en absolutt grense

- Ikke uventet med en korreksjon denne måneden

Slik skal Tekna skape 12.000 nye jobber

Se DNtv: Hør reaksjonen blant publikum når dørene åpner seg

Trodde du «vingedørene» ville bli et problem på trange parkeringsplasser?

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.