TØNSBERG: I februar 2012 kjøpte Simen Magnussen (19) den 63 kvadratmeter store treromsleiligheten midt i Tønsberg sentrum for penger han hadde arvet. Pris: 2.000.000 kroner - 90.000 kroner under prisantydning. I høst har han forsøkt å selge boligen for takst 2.090.000, uten et eneste napp.

– Jeg skal flytte tilbake til Oslo og kjøpe meg inn i en leilighet i 2. etasje i barndomshjemmet mitt på Kjelsås. Men etter å ha hatt dårlig besøkte visninger både i august og september, uten interessenter i det hele tatt, ga jeg opp og leide ut leiligheten med tre måneders oppsigelsestid fra 15. november. Det må jo bli bedre på nyåret! sier 19-åringen håpefullt.

Inntil videre har han flyttet inn hos bestemor i Oslo, sammen med kjæresten, hund og katt.

– Det går greit, det. Men det er selvsagt frustrerende når jeg ikke klarer å kvitte meg med en leilighet som i utgangspunktet burde være lettsolgt. Jeg har ikke lån på boligen, så jeg taper ingenting på å leie den ut. Men problemet er jo at jeg ikke får kjøpt noe nytt før den gamle er solgt, sier han.

«Udramatisk»
Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret er 100 prosent sikker på at boligprisene skal opp i januar. Statistikken viser at historien gjentar seg: Boligprisene faller om høsten, mens de stiger i begynnelsen av året. Og januar-effekten vil slå inn i 2014 også, ifølge Bjørn Erik Øye.

– Ja, det er krystallklart. Om den blir like kraftig som tidligere år, det er et annet spørsmål. Men på den annen side kan også prisoppgangen bli overraskende sterk, siden boligprisene har falt 4,45 prosent siden mai og helt sikkert vil falle videre i desember, sier Bjørn Erik Øye.

– Prisene kan faktisk stige 2-3 prosentpoeng i januar, for akkurat nå er det ekstremt mye negativitet i markedet. Men det er tullball at det er grunn til den pessimismen vi nå ser. Prisfallet i høst er helt udramatisk, markedet var overmodent for en korreksjon, sier han. Øye kaller den negative psykologien «typisk norsk».

– Det er en pietismeholdning som ligger rotfestet i den norske folkesjela. Litt sånn «nå har det gått så bra lenge, at nå må det komme en kollaps». Men det er ingenting som tilsier at det norske boligmarkedet skal havne i en krise, påpeker han.

For høye prisforventninger
Også sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er sikker på at boligprisene skal opp i januar.

– De kan stige fra null til fire prosent, så jeg forstår at folk vil vente med å selge til 2014. De aller smarteste gjør boligen klar for salg nå og selger tidlig i januar, før den store horden kommer, råder han.

Bjørnstad tror en del selgere har for høye prisforventninger.

– Lenge var det slik at «alle» solgte for over takst og det tar litt tid før de nye markedsforholdene setter seg. Når man ser for seg en pris, vil man ikke uten videre godta en lavere pris - hvis man ikke må selge fort. Men de som nå sitter på gjerdet og skal selge, kan være ganske sikre på at januar-effekten kommer. Effekten kan derimot bli litt mindre enn tidligere, siden pessimismen i markedet kan fortsette også inn i det nye året, sier sjeføkonomen.

Simen Magnussen er ikke stresset og tar tiden til hjelp.

– Jeg er sikker på å få solgt, selv om det vil ta litt tid. På vårparten gikk leiligheter som denne som «hakka møkk» her i Tønsberg. Det har endret seg mye siden da, men jeg er nok inne i den nye leiligheten min om ikke så altfor lenge, sier han optimistisk.





Les også: Har ligget ute på Finn siden november 2012

Norge er blant verdens mest overprisede boligmarkeder

Nyboligsalget raser: - Svært negativt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.