Den 75-årige statsministeren, som nå bare har støtte fra rekordlave 22 prosent av befolkningen ifølge de siste målingene, anklages for å ha brakt skam over landet under G20-møtet denne uken og for å ha dratt landet ned i ei økonomisk hengemyr.

«Jo raskere vi få sendt dem på søppeldynga, jo bedre», sto å lese på bannere som demonstrantene bar i Romas gater lørdag kveld. «Ut med Silvio», sto det på andre.

Arrangør var Demokratisk parti, landets største, venstreorienterte opposisjonsparti. Partileder Pier Luigi Bersani var oppildnet av det store oppmøtet og anklaget statsministeren for å være årsaken til det økonomiske uføret landet befinner seg i.

- Italia blir mest synlig i denne krisen på grunn av en inkompetent og vanæret regjering, sa han og sluttet seg til det stadig større koret som krever at det skrives ut nyvalg.

Skam
Mange italienere er skamfulle over den kritikken som ble rettet mot Italia under G20-toppmøtet i Cannes denne uken. G20-landene varslet da at de vil følge situasjonen i Italia nøye i tida framover. Italia har nå gått med på å la internasjonale inspektører holde tilsyn med reformarbeidet i landet.

Under møtet ble gruppens medlemmer enige om å la Det internasjonale pengefondet (IMF) få større ressurser til å hjelpe land som er utsatt for økonomiske kriser. Ett av landene som kan være aktuell mottaker av nye lån fra IMF, er Italia. Landet er fortsatt i stand til å betjene gjelden sin, men økte renter har ført til frykt for at gjeldskaoset i Hellas kan spre seg til Italia.

Italia har nå gått med på å la inspektører fra IMF og EU følge med på reformarbeidet i den italienske økonomien.

IMF-sjef Christine Lagarde sa før helgen at Italias største problem er mangel på troverdighet.

Ny votering
Berlusconi avviste på sedvanlig selvsikkert vis kritikken lørdag. Restaurantene er fulle og flyene er fullbooket, sa han og bedyret at han ikke kommer til å gå av.

- Jeg kan bare skuffe dem som savner den tiden da regjeringene satt i 11 måneder i gjennomsnitt, het det i en uttalelse statsministeren offentliggjorde.

Tirsdag skal den italienske regjeringen gjennom en tillitsvotering i nasjonalforsamlingen. Berlusconi har kommet helskinnet mer enn 50 voteringer de siste tre årene.

Les mer:
Uviss fremtid for Berlusconi

<b>Berlusconi kan komme tomhendt til Cannes</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.