Fremtiden for statsminister Silvio Berlusconis italienske regjering er stadig mer usikker, idet landet står overfor uovertruffent internasjonalt press for å komme med troverdige virkemidler for å rette opp en vaklende økonomi.

Det skriver Wall Street Journal mandag.

Risikerer mistillitsforslag
Avisen fremholder at Berlusconis parlamentariske majoritet vil kunne forsvinne allerede denne uken. Flere tidligere trofaste medlemmer av hans parti har truet med å stemme mot regjeringen, eller å avstå fra å stemme, når det tirsdag holdes en avstemning i underhuset over budsjettsaker.

I løpet av de nærmeste dagene risikerer Berlusconi også å stå overfor et mistillitsforslag, som statsministeren vil kunne tape, hvis de potensielle avhopperne stemmer som de snakker.

Når en italiensk regjering mister sin parlamentariske majoritet, er prosedyren enten å bytte om på statsrådene, skape en midlertidig ”teknisk” regjering som har i oppdrag å sluttføre viktige saker, eller å holde nyvalg.

Hvis det holdes nyvalg, er det uvisst hvem som er beredt til å utfordre statsministeren. Opposisjonens venstreside er i oppløsning, og en gruppe sentrumskrefter som også er i opposisjon til Berlusconi, har en rekke ledere som representerer mange forskjellige grupperinger – fra sekulære krefter til de som støtter Vatikanet.

- Jeg beklager å skuffe
Hvis det etableres en teknisk regjering, venter mange parlamentarikere at EUs tidligere konkurransekommissær, Mario Monti, vil kunne bli oppfordret til å ta roret. Monti har ikke vært villig til å kommentere denne problemstillingen, skriver WSJ.

- Jeg frykter at vi ikke lenger har en parlamentarisk majoritet, sa den italienske innenriksministeren Roberto Maroni på et talkshow på italiensk tv søndag kveld.

Maroni, som representerer partiet Lega Nord, en partner i Berlusconis regjeringskoalisjon, la til at han selv ville foretrekke nyvalg.

Søndag kveld sa Berlusconi at han arbeider for å vinne tilbake sitt partis avhoppere, og han avviste opposisjonens krav om at han skal gå av.

- Jeg beklager å skuffe, men ansvaret overfor velgerne og landet krever at vår regjering fortsetter denne kampen, erklærte Berlusconi, ifølge WSJ.

LES OGSÅ: Krever Berlusconis avgang – igjen

Sinte italienere krever at Berlusconi går

Berlusconi kan komme tomhendt til Cannes

- Vi burde sagt at Hellas er et håpløst tilfelle - la dem seile sin egen sjø (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.