Finansminister Siv Jensen (Frp) mener arbeidsledigheten vi står overfor er av en annen art enn etter finanskrisen.

- Vi ønsker ikke at ledigheten skal vokse og vi ønsker definitivt ikke at den skal bite seg fast, sier Jensen.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen frykter at hun ikke helt innser alvoret.

Nylig gikk Andreassen ut og varslet 200.000 uten jobb innen 2020. Han mener anslagene i revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt frem tirsdag, dermed er altfor beskjedne.

- At det i mai 2015 er mulig å tro at arbeidsledigheten er stabil er egentlig ganske så oppsiktsvekkende, skriver sjeføkonomen på sin blogg (ekstern lenke).

- Pure ungdom

I revidert nasjonalbudsjett anslår regjeringen en ledighet på fire prosent på landsbasis gjennom året og 4,1 prosent til neste år.

- Med en fleksibel arbeidsstyrke og forventninger om noe lavere arbeidsinnvandring framover anslås det bare en moderat oppgang i arbeidsledigheten fram til 2016, skriver Finansdepartementet.

Andreassen mener regjeringen gir et feilaktig inntrykk av at det verste er over.

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) for februar viste at allerede 4,1 prosent står uten arbeid, påpeker sjeføkonomen. Videre økte bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, med 2100 personer i april, ifølge sesongjusterte tall fra Nav.

- Og folk spør om jeg er gal. Vel, 200.000 ledige i 2020 betyr at ledigheten skal stige med rundt 1500 i måneden - altså færre enn i april, sier sjeføkonomen til DN.

- Det er bare åtte måneder siden oljeprisen knakk. Nedturen er i sin pure ungdom, mener han.

Ser mange rentekutt

Allerede før oljeprisen halverte seg, ble det varslet kraftige investeringskutt på norsk sokkel.

Finansminister Siv Jensen og sentralbanksjef Øystein Olsen har begge understreket nødvendigheten av omstilling. Andreassen mener riktignok å oppfatte en noe dempet tone fra de to den siste tiden.

Nå etterlyser han en mer tydelig strategi.

- At krisen avblåses er farlig fordi det kan føre til at kronen styrker seg igjen. Nå har vi allerede reversert cirka fem til seks prosentpoeng av kronesvekkelsen vi hadde på nyåret. Kronen bør ikke styrke seg mye mer før det blir en ny klamp om foten for norsk næringsliv, mener han.

På rentemøte i mars var et viktig budskap fra sentralbanksjef Øystein Olsen at Norges Bank bidrar til bedret konkurranseevne ved å la kronekursen svekke seg. Derfor er det underlig at han i forrige uke valgte å vente med rentekutt, mener Andreassen.

- Svak kronekurs er det eneste som virkelig kan gi oss litt fart. For å få det til, må antagelig renten kuttes videre. Jeg er veldig sikker i min sak: Vi står foran mange rentekutt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.