Eierne og forvalterne av Skagen Fondene innehar de tre øverste plassene over hvem som tjente mest av de norske fondstoppene i 2012 (se liste nederst i saken).

Aller øverst troner toppsjef og investeringsdirektør i selskapet, Harald Espedal (41), med en skattbar inntekt på 21,8 millioner kroner i 2012. Det er en nedgang på 2,6 millioner kroner fra året før.

Samtidig vokste Espedals lignbare formue med vokste med 15,4 millioner kroner til 183,6 millioner kroner.

Det viser de ferske skattelistene som ble gjort tilgjengelige natt til fredag.

Formuen krympet
Hele 7,7 millioner kroner skiller førsteplassen fra nestemann på listen.

Andreplassen er det Skagen Fondenes tidligere viseadministrerende direktør Åge Kristian Westbø (50) som inntar.

Inntekten på 14,1 millioner er en nedgang på 12,9 millioner kroner i forhold til i 2011. Også formuen til Westbø har krympet. Med en nedgang på 255,3 millioner kroner, er den skattbare formuen til Skagen-direktøren nå 126,9 millioner kroner.

Tidligere i år ble det kjent at Westbø, som er en av grunnleggerne av Skagenfondene, har trukket seg tilbake for å studere filosofi og hjelpe barn og unge som faller utenfor.

Forvaltertopp
På tredjeplass over landets best betalte fondsforvaltere kommer Skagen-forvalter OIav Kristian Falnes (50). I 2012 hadde tjente han 13,8 millioner kroner, ifølge de ferske skattelistene. Det er 11,7 millioner kroner mindre enn året før.

Skagen-forvalterens formue har krympet med 2,3 millioner kroner, og er nå på 194,5 millioner kroner.

Tidligere i år skrev DN.no at Falnes ifjor tok ut et utbytte på seks millioner kroner fra sitt private investeringsselskap. Skagen-forvalteren eier selskapet sammen med sine tre barn. Han kunne fortelle at det var det var deres formuesskatt som var årsaken til at det for første gang ble betalt ut utbytte fra selskapet.

Sa opp jobbene
Skagenfondene er Norges suverent største aksjeforvaltningsselskap med over 100 milliarder kroner til forvaltning.

I sommer skrev Finansavisen at flere sentrale Skagen-forvaltere på kort tid hadde sagt opp jobbene sine, etter at bonusene ble kuttet med to tredeler.

I perioden 2004 til 2009 var den gjennomsnittlige bonusen utbetalt til Skagen-ansatte normalt på en million kroner. Forvalterne av de mest profilerte fondene fikk mye, mye mer. I 2012 var gjennomsnittsbonusen nede på 360.000 kroner.

Ved årsskiftet opplyste toppsjef Espedal på selskapets årsseminarat tilstrømmingen til Skagens aksjefond i 2012 var på omkring én milliard kroner per 15. november ifjor.

Fra kjøpsside til salgsside
På listens fjerdeplassen står Corporate-sjef Jarl Ulvin i SEB Enskilda oppført med en inntekt på 11,6 millioner kroner i 2012.

Det er en oppgang på hele 7 millioner fra året før.

Det er tydelig at det har vært god butikk å bytte fra kjøpsside til salgsside. Et godt stykke inn i 2011 skiftet nemlig Ulvin beite da han forlot jobben som investeringsdirektør i Odin-fondene.

Også Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud måtte ta et inntektsfall ifjor. Fra å håve inn 24,8 millioner kroner i 2011, hadde han en inntekt på under det halve i 2012. Med en formue som holdt seg på 345 millioner kroner, trenger han riktignok ikke å bekymre seg med det første.

Etter et svært dårlig aksjeår i 2011, kunne Skagen-fondene gi sine kunder med avkastning ifjor. Det var imidlertid bare et av fondene som slo sin referanseindeks:

  • Skagen Kon-Tiki - pluss 5,61 prosent (referanseindeksen var opp 10,28 prosent)
  • Skagen Global - pluss 10,16 prosent (referanseindeksen var opp 8,32 prosent)
  • Skagen Vekst - pluss 9,5 prosent (referanseindeksen var opp 11,79 prosent)

DN.no tar forbehold om at listen kan inneholde feil.





Les mer:
Skagen-forvalter må betale barnas skatt
Skagen-milliardær trer tilbake
Stilling ledig: Forvalter i Skagen Kon-Tiki og Skagen Global
Her er Skagen-sjefens største bekymring

Les også:
Her er Norges rikeste
Han betalte mest skatt
Inntektsøkning for Märtha Louise og Ari Behn
Disse håvet inn mest i fjor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.