Rettssaken mot den tidligere UBS-megleren Kweku Adoboli (32) startet med juryutvelgelse i London mandag, ifølge Financial Times.

Juryen bestående av tolv personer ble tatt i ed og sendt bort til fredag, i saken som er planlagt å vare over de neste åtte ukene.

Milliardtap
Adoboli står tiltalt for det største bedrageriet i Storbritannia noensinne etter at han for et drøyt år siden påførte sin arbeidsgiver UBS et tap på 2,25 milliarder dollar, rundt 13 milliarder kroner, gjennom uautoriserte handler med derivater, såkalte børsnoterte fond (ETF).

Saken førte til sterk kritikk av UBS for manglende risikokontroll og at toppsjefen, Oswald Grübel, trakk seg.

Risikerer ti års fengsel
Adoboli nekter straffeskyld for to tilfeller av bedrageri og to for falsk regnskapsføring som relaterer seg seg til perioden mellom oktober 2008 og september 2011, ifølge avisen.

Les også: Nekter for å ha påført UBS milliardtap

Den tidligere UBS-megleren ble arrestert i september i fjor etter at UBS hadde oppdaget «et tap som følge av uautorisert trading».

Dersom han blir funnet skyldig, risikerer Adoboli inntil ti års fengsel, ifølge FT.

UBS stålsetter seg
Storbanken UBS er ikke part i saken men forbereder seg på oppmerksomheten som rettssaken vil skape.

"Gitt de alvorlige konsekvenser forholdet fikk, må vi anta at UBS' kultur og praksis vil bli nøye vurdert i løpet av rettssaken", sa UBS-sjef Sergio Ermotti til de ansatte i forrige uke, ifølge FT.

Les også:

<b>UBS-skandalen har skadet børsnoterte fond</b>

<b>UBS vil likevel kutte i meglerbonuser</b>

<b>UBS' aksjesjefer går</b>

<b>Bonusen kan ryke for UBS-tradere</b>

Innrømmer å ha påført UBS milliardtap
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.