Ledelsen i den sveitsiske storbanken UBS vil gjøre dype innhugg i konsernets bonuspott for å kompensere tapet som banken ble påført av én enkelt ansatt, ifølge Financial Times.

Uautoriserte handler
Lederen for bankens trading innen børsnoterte fond i London, Kweku Adoboli, ble 15. september i år arrestert for å ha gjennomført uautoriserte derivathandler som påførte banken et tap på 2,3 milliarder dollar, nærmere 13,3 milliarder kroner basert på dagens dollarkurs. Tapet førte til at banken rapporterte underskudd i tredje kvartal. Like etter trakk toppsjef Oswald Grübel seg, og noe senere annonserte også begge aksjesjefene sine avganger.

Håndtering under kritikk
UBS rørte ikke bonuspotten i sine resultater for tredje kvartal. I praksis ble dermed 90 prosent av investeringsbankens omsetning på 1,35 milliarder sveitserfranc, rundt 8,5 milliarder norske kroner, satt tilside for lønn- og bonusutbetalinger, som har blitt sterkt kritisert. Analytikere hevder at det virker som om banken skyver skandaletapet på aksjonærene fremfor sine ansatte, ifølge FT.

Helt uaktuelt
Men bankens nye midlertidige konsernsjef, Sergio Ermotti, sier nå til avisen at det «var helt uaktuelt» at bonusene ville bli upåvirket av tradingtapet. Beslutningen kan komme til å kutte den årlige lønns- og bonuspotten innen investeringsbanken med så mye som ti prosent, ifølge estimater. Totalen var ved utgangen av september på 4,6 milliarder sveitserfranc, over 29 milliarder kroner.

- Den eneste debatten du kan ha i banken vår nå om dagen er hvordan du faktorerer inn tapet på 2,3 milliarder dollar i bonuspotten, sier Ermotti til FT.

Diskuterer flatt kutt
Et alternativ som diskuteres med bankens styre er å kutte bonuspotten med et spesifikt beløp ved årsslutt, fremfor å kreve tilbake tidligere bonusutbetalinger eller å senke utbetalinger over flere år.

Ermotti er klar over faren for at folk vil kunne slutte i banken som følge av beslutningen.

- Vi må ta en stor sjanse på at folkene våre vil bli med videre. De vil si at fordi 20 eller 30 personer - kanskje så mange som femti personer - ikke kontrollerte virksomheten godt nok, straffer jeg de facto de andre 64,950 ansatte. Som er OK, rasjonalet kan forstås. Men, det kommer til å bli vanskelig å selge til våre ansatte, sier han.

Kraftig strategiendring
Nyheten om at kuttene likevel vil bli gjennomført kommer kort tid etter at konsernsjefen varslet en ny tid og en ny strategi for det tradisjonsrike bankkonsernet.

På en investorspresentasjon i New York torsdag i forrige uke lovet Ermotti en sterkere innretning mot formuesforvaltning, mens meglerhusvirksomheten eller investeringsbanken, kuttes dramatisk. Banken vil ellers redusere sine risikoeksponeringer generelt. Planen er å redusere selskapets risikovektede eiendeler med rundt halvparten i løpet av de neste fem årene, ifølge FT.

- Vi har valgt å betydelig redusere bankens risikoprofil, sa Ermotti.

Forandringene vil medføre å fjerne inntil 1.075 milliarder dollar av investeringsbankens eiendeler av i alt over 2.000 milliarder dollar som er vektet med risiko, med bankens eksisterende virksomhet som verdipapirifisering (finansielle instrumenter som pakker eiendeler, eksempelvis boliglån, og selger disse til stykkevis til investorer, journ. anm). og komplekse strukturerte produkter.

Målet er å gjøre investeringsbanken mindre kompleks, mindre risikoutsatt og mindre kapitalkrevende for å produsere bærekraftig avkastning for aksjonærene, ifølge selskapet.

Les også:
<b>UBS' aksjesjefer går</b>

<b>Bonusen kan ryke for UBS-tradere</b>

Innrømmer å ha påført UBS milliardtap

UBS-tapene på ustyrlig megler øker


<b>Ansatt påførte UBS to milliarder dollar i tap</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.