De russisktalende svenske siviløkonomene Mattias Westman og Paul Leander-Engström fra Stockholm dro til Russland på midten av 1990-tallet for å finne gode investeringsobjekter. De to tjente seg rike på privatiseringen av russiske selskaper gjennom å kjøpe privatiseringskuponger som kunne byttes mot aksjer, skriver Dagens Næringsliv.

Den russiske staten hadde delt ut 150 millioner kuponger med et 10.000-rubelstempel på forsiden til russiske statsborgere. Tanken var at skape en folkeaksje i Gazprom. Men i begynnelsen var det få russiske innbyggere som visste hvordan de skulle håndtere kupongene.

Westman og Leander-Engström kom imidlertid over Gazprom-aksjer ved å betale for privatiseringskuponger gjennom alkohol, ifølge Dagens Nyheter.

Eiendomsbaroner
Etter å ha bodd syv år i Russland, flyttet Westman til London i 2005. Han og kona kjøpte samme år en villa i Hampsted i London for 1,9 millioner pund (20 millioner kroner etter datidens valutakurs). Året før kjøpte Westman en egen øy utenfor Stockholm til syv millioner svenske kroner.

Paul Leander-Engström bor i Stockholm. Han bladde opp 33 millioner svenske kroner for en villa på Djursholm i Stockholm i desember 2008. Det var årets dyreste bolig i Sverige. Leander-Engström besvarte ikke DNs henvendelse igår ettermiddag.

Til himmels
Westman og Leander-Engström startet fondsforvaltningsselskapet Prosperity Capital Management allerede i 1996. Dette er ifølge den svenske avisen Svenska Dagbladet den eksterne forvalteren som fikk utbetalt 530 millioner kroner av det norske Oljefondet ifjor høst.

DN har tatt ut regnskapet til svenskenes britiske selskap for 2009. Det viser at selskapets forvaltningshonorarer økte fra 1,3 millioner kroner i 2008 til 515 millioner kroner ifjor.

- Nesten hele suksesshonoraret i 2009 skyldes sterke resultater for en klient, heter det i selskapets årsrapport.

Opp 195 prosent
Ett av de største fondene, The Russian Prosperity Fund, hadde ved inngangen til november en forvaltningskapital på 6,45 milliarder kroner. Fondet hadde en avkastning på 195,2 prosent ifjor. Hittil i år er fondet opp 38,2 prosent.

Det var høsten 2008 at svenskene fikk i oppdrag å kjøpe russiske aksjer på 2,7 milliarder kroner for oljefondet. Forvalteren mer enn doblet innsatsen og ga oljefondet en gevinst på 3,3 milliarder kroner. Den opprinnelige avtalen skulle gitt Prosperity Capital Management et honorar på 900 millioner kroner, men oljefondet fikk det forhandlet ned til en halv milliard kroner.

Les også: Oljefondet betalte milliarder i honorarer til ingen nytte

- Håper forvalteren fortsetter å levere

Én forvalter fikk halv milliard i honorar

- Pheim fikk ikke 500 millioner

Mener Riksrevisjonen tar feil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.