Onsdag klokken 14.00 er det duket for politisk storstreik mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Lederne for de tre hovedorganisasjonene LO, Unio og YS mener forslaget er langt mer enn bare en oppmykning. På sidelinjen står NHO-direktør Kristin Skogen Lund og rister på hodet. Onsdag morgen kaller hun det hele «en overreaksjon».

- De har hauset veldig opp hva dette handler om. Jeg tror det har vært mye skremselspropaganda, sier hun til DN.

Avviser kritikken

NHO-direktøren sparer ikke på kruttet, når hun beskylder fagbevegelsen for å drive med «direkte feilinformasjon».

- På nettet skriver de for eksempel at arbeidslivet nå kan pålegge arbeidstid uten betaling. Det er totalt feil. Å villede slik, synes jeg er ganske grovt, sier Skogen Lund.

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken er rask med å avvise kritikken.

- Skogen Lund klarer ikke å ta oss på noe, sier han til DN og viser til påstandene om overtidsbetaling:

- Dette står klart og tydelig i avsnittet om gjennomsnittsberegning av arbeidstid: Maksimal alminnelig arbeidstid per dag i en individuell avtale kan økes fra ni til ti timer. Alminnelig arbeidstid får du ikke overtidsbetaling for, og en indivduell avtale er veldig ofte synonymt med pålegg fra sjefen, hevder Solbakken.

Sterkt virkemiddel

NHO har i lang tid kjempet for oppmyking av arbeidsmiljøloven. Å øke den gjennomsnittlige arbeidstiden per døgn og økt adgang til å bruke midlertidige ansettelser, har vært blant hovedkravene.

«Av alle forslagene til endringer i arbeidstidsregelverket, er det kun utvidede rammer for overtid hvor arbeidsgiver får en direkte økt styringsrett», skriver NHO på sin hjemmeside onsdag.

Skogen Lund minner om at det er et dramatisk virkemiddel som motstanderne nå tar i bruk.

- Vi kan ikke møte omstillingssbehov på denne måten, sier hun og legger til:

- Jeg synes også at det er urimelig å skulle ramme så mange uskyldige. Det er uunngåelig når omfanget av aksjonen er stor, sier hun.

Skogen Lund mener det heller ikke er riktig at stemningen i befolkningen er så negativ som det blir fremstilt. NHOs egne undersøkelser viser at et stort flertall av befolkningen mener fleksibel arbeidstid vil være et gode for arbeidstakerne. Samtidig må hun erkjenne at synet om midlertidig ansettelser er mer delt.

- Men også her er det en svak overvekt som er for, sier Skogen Lund.

- Det er altså ikke riktig hvordan dette fremstilles - verken fakta eller hvor negativt endringene oppfattes, hevder hun.

- Stor forståelse

Solbakken mener på sin side at de har bred støtte i befolkningen. Sammen med YS og Unio har LO og Solbakken manet sine 1,5 millioner medlemmer til frivillig streik mellom klokken 14 og 16 i dag.

- Jeg tror det også er stor forståelse blant de som også ikke er lønnsmottakere per i dag om at man skal forsvare arbeidslivet vi har og arbeidsmiljøloven vi har, sier han.

- Frykter du ikke at dagens streik vil føre til mye irritasjon blant folk?

- De fleste som rammes er også arbeidstakere og lønnsmottakere, slik at du kan ikke dele dette opp inn i båser på denne måten, svarer han.

Her forklarer DN-kommentator Eva Grinde hva dagens streik handler om:

Hva handler egentlig streiken om?
00:00
Publisert:
 

Les også:
– Det var ikke mangelen på stein som gjorde at steinalderen tok slutt
Advarer foreldre mot kjøp av falske leketøy
- Jeg er overrasket over styrken i det som skjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.