- Vi vil ikke ha mer penger fra dere, sier professor Wang ved Fudan School of Management i Shanghai.

Han er på Handelshøyskolen BI for å snakke om muligheter for utenlandske investorer som ønsker å investere i kinesiske aksjer. For det kinesiske aksjemarkedet er svært lukket, der mesteparten av aksjene er utilgjengelige for utlendinger.

- Hvis vi tillater utenlandske investorer betyr det at vi får enda mer euro og dollar, og vi har allerede 2,4 billioner dollar i utenlandske valutareserver, sier han.

Kina er med det den desidert største eieren av utenlandsk valuta i verden. På andre plass kommer Japan med i underkant av én billion og eurosonen med litt under 700 milliarder. Norge har rundt 50 milliarder dollar i valutareserver.

- Et helt annet dyr
For det meste kan man ikke som utlending investere i Kina som privatperson. Det er imidlertid noen få måter å gjøre det på, forklarer professoren.

- Den eneste direkte måten er å investere i B-aksjer, men disse aksjene er ikke verdsatt på en spesielt fordelaktig måte og er et helt annet dyr enn A-aksjer, sier han til DN.no.

Antallet B-aksjer er imidlertid svært lavt, og det har ikke blitt utstedt noen slike aksjer siden 2002.

Letteste vei
Den andre, og mer vanlige måten, er å investere i et QFII, som står for kvalifiserte utenlandske institusjonelle investorer.

Det finnes per i dag 88 slike institusjoner, som for eksempel Citibank og Goldman Sachs, men stilftelser som Bill and Miranda Foundation og Yale Foundation er også godkjent. Det er kinesiske myndigheter som bestemmer hvem som er kvalifisert.

- Hvis du vil investere går du dermed inn i et fond via én av disse institusjonene. Dette er den lette veien å få tilgang på, ved at man går indirekte i markedet.

Investere i Hong Kong
Det er også et tredje alternativ, og det er å investere i aksjemarkedet i Hong Kong.

- Mange kinesiske selskaper har dobbeltnoteringer, rundt 100 kinesiske selskaper er notert her. Da kan du investere i enkeltaksjer eller i indeksprodukter. Hvis man virkelig vil ha kontroll, er det den beste måten, sier Wang.

I tillegg til at det er vanskelig å komme seg inn i det kinesiske aksjemarkedet, er det også mange forhold knyttet til reguleringen av markedene, som er noe uoversiktlig.

I lang tid satte myndighetene krav om et aksjekurs/resultat per aksje-forhold (P/E) på 20 for alle selskaper som gikk på børs. Det resulterte i enorme kursutslag etter børsnoteringen, og overtegningene i emisjonene ved børsnotering har vært så store at man har avgjort tegningen ved loddtrekning.

Veldig aktiv rolle
Myndighetene bruker også endring i transaksjonskostnader som en regulerende mekanisme, der de øker transaksjonskostnadene når de mener at aksjemarkedet har gått for mye og motsatt.

- I Kina tar myndighetene en veldig aktiv rolle, og de kontrollerer for mange deler av markedet. Det er ofte slik at man ikke selv kan velge seg en vinneraksje. Det er det regjeringen som gjør, sier han.

Kinesiske myndigheter har for eksempel mulighet til å stoppe børsnoteringer av enkelte selskaper, som kan gjøre børsnoteringsprosessen svært krevende.

- Jeg er en sterk tilhenger av konkurranse og evolusjon, sier Wang, som håper at en mulig åpning av et såkalt "over-the-counter"-marked kan løse noen av problemene.

I et slikt marked handler partene direkte med hverandre, og ikke via en børs.

Folkets marked
Kineserne har en enorm appetitt på aksjer. Foreløpig kan de kun investere i utlandet gjennom et relativt lite antall fond, kalt QDII (kvalifiserte innelandske institusjonelle investorer), og derfor investeres det aller meste hjemme.

Det finnes 1,4 milliarder handelskontoer for aksjer, mens det til sammenligning finnes 1,3 milliarder kinesere. Hver innbygger har lov til å åpne fem kontoer hver, og Wang antar at omtrent hver eneste kineser som bor i en av storbyene handler aksjer.

Hver uke åpnes det 400.000 nye kontoer.

- Det kinesiske markedet er folkets marked, sier Wang.

Les også:

<b>- På vei mot Kina-kollaps</b>

<b>Venter stjernesmell i Kina</b>

<b>Kina strammer låneskruen </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.