Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securites mener selv han ikke er rik. Han har bare brukt litt mer på bil, hus og hytte enn de fleste.

- Den første millionen tjente jeg da jeg gikk fra konsulentbransjen til meglerbransjen, avslører meglertoppen i sommerprat med DN.no.

Suksess fra dag én
Andreassen ble ansatt som sjeføkonom i Elcon Securities i 1994. Selskapet ble oppløst i 1999 og samme år gikk nesten samtlige av de tidligere ansatte sammen om å opprette First Securities.

Meglerhuset er siden kjøpt opp av Swedbank. Som medeier tjente Andreassen gode penger på salget.

Penger har aldri vært drivkraften. Harald Magnus Andreassen

- Å starte opp First Securites var veldig spennende. Vi visste jo ikke hvordan kundene våre ville forholde seg til oss. Vi måtte være raske med å leie lokaler og få på plass konsesjoner og liknende. Vi hadde jo ikke tid til å vente så lenge. Det ble en suksess fra dag én, minnes han.

- Det viser bare at humankapitalen - menneskene - er det viktige i meglerhuset og ikke hvem som eier det. Det er jo også grunnen til at meglere tidvis har hatt urimelig høye inntekter. Nettopp fordi det er enkeltmenneskene som skaper verdiene der og ikke eierne, sier sjeføkonomen.

- Ikke noe spektakulært
Meglertoppen understreker at hans egen vei til suksess har handlet om flaks, hard jobbing og god forvaltning av penger.

-Har pengene gjort det mulig å realisere en spesiell drøm?

- Nei, jeg tror egentlig ikke det. Det går gradvis. Det er ikke sånn at man bare plutselig får masse penger på en gang. Selv om det kom en del da vi solgte First.

- Jeg har nok brukt mer penger enn om jeg hadde hatt en vanlig inntekt, men det er ikke noe spektakulært. Jeg har brukt litt mer på båt, litt mer på bil, litt mer på hus, oppsummerer han.

Ikke rik
Selv vil han ha seg frabedt å bli kalt rik. Skal du være rik, må du kunne leve avkastningen på pengene, mener Andreassen

- Jeg er ikke rik, men har god økonomi og «pæing» på bok. Jeg har ingen materielle bekymringer. Det er et privilegium. Sånn sett føler jeg meg rik. Jeg kunne så klart hatt mange flere hytter, biler og båter. Det har imidlertid aldri vært viktig. Penger har aldri vært drivkraften, sier sjeføkonomen.

Han mener det bør gjøres bedre plass til forbilder uten formue i dagens samfunn.

- Alle kan ikke bli rikere enn andre. Det finnes gode forfattere som ikke har blitt rike.

- Hva er din tre viktigste råd for å lykkes i business?

- Lysten til å lykkes, lære mer og få det til. Det tror jeg er ganske likt for alle som har fått det til og tjent en del penger. Man må jobbe hardt og være fokusert. Ha flaks og være på rett sted til rett tid. Også må man kunne spare og forvalte pengene man tjener fornuftig, sier Andreassen.

Følg med på DN.no for flere spennende intervjuer i denne serien fremover.

Les også:
- Jeg har ikke mye utdannelse å slå i bordet med (Elina Krantz)
- Suksess kommer ikke uten store tap (Jens Ulltveit-Moe)
- Ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet (Christian Ringnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.