USA president Barack Obama kjemper en vanskelig kamp for å blidgjøre demokrater og republikanere i Kongressen. Mange observatører tror på et maraton av en budsjettkamp der tautrekkingen vil nå historiske høyder.

I programmet prseidenten la frem i mandag svinger han øksen over en rekke programmer som er svært populære - i allefall blant dem som mottar støtte. Men Obama har han behov for å kutte så det monner for å få budsjettunderskuddet under 3 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) innen 2018. I 2011 er det ventet å ligge på rekordhøye 10,9 prosent av BNP.

Obama har satt seg fore at han over en femårsperiode skal fryse utgiftene som ikke er påkrevet av eksisterende lover. De såkalte skjønnsmessige kostnadene som ikke er relatert til sikkerhetsutgifter skal sørge for innsp#229er på 400 milliarder dollar. Men slike kutt merkes godt. Hele 200 program vil oppleve å få sine midler redusert eller fullstendig forsvinne.

Blir kaldt
Behovet for sp#229 vil merkes godt blant folk i husholdninger med lav inntekt som i dag mottar støtte til å hjelpe med fyringsregningen i perioder med ekstremkulde.

I budsjettet for 2012 foreslår Obamas regjering å kutte 2,5 milliarder dollar i overføringene til disse støtteprogrammene. I følge American Gas Association, en organisasjons som representerer sleskapene som leverer naturgass til forbrukere, vil dette påvirke 3,2 millioner husholdninger, eller rundt ni millioner mennesker, skriver CCNMoney.com.

Rammer studenter
Studiestøtte som går under betegnelsen Pell grant har også kommet på listen over tiltak som skal reduseres. I første rekke er det snakk om å fjerne støtten til studenter som studerer om sommeren. Men mer kontroversielt er antagelig forslaget om å gjøre studielånene rentebærende mens studentene fortsatt studerer.

Kuttene i studiestøtten skal spare åtte milliarder dollar bare i 2012, og totalt 60 milliarder dollar i løpet av de neste ti årene.

Forsvarskutt
Selv om kuttene ikke skal gå ut over sikkerhet, mener Obama at det er mulig å redusere kostnadene til forsvaret i de kommende årene. Forsvarsbudsjettet er kuttet med fem prosent sammenlignet med 2011-budsjettet. Dette skal delvis dekkes inn gjennom mindre tilstedeværelse i Irak og kutt på 78 milliarder dollar som Pentagon har identifisert.

Et miljøprogram som finansierer opprydningen av Great Lakes-området kuttes med 125 millioner dollar, mens forskjellige program som støtter utvikling i lokalmiljøene innenfor kommunale boliger, økonomisk utvikling og kloakk og gater, kuttes med 650 millioner dollar.

Les også: Obama: - Neste års budsjett et avdrag på gjelden

<b>Obama som balansekunstner</b>

Republikanerne enige om enda dypere kutt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.