Amerikanske investorer tar et gigantisk veddemål på at situasjonen i Europa er i bedring.

Ikke siden 1977 har det blitt investert så mye i Europa som i årets første halvår, skriver Financial Times mandag.

400 milliarder inn
Amerikanske pensjonsfond og andre større amerikanske forvaltere pøste hele 65 milliarder dollar, nærmere 400 milliarder kroner, inn i europeiske aksjer i årets første seks måneder, ifølge en analyse utarbeidet av Goldman Sachs.

Pengestrømmen etterfølger tegn til økonomisk gjeninnhenting i eurosonen og håpet er at man vil se resultater av dette i andre halvår.

Les også: De beste signalene fra Europa på mer enn to år og - Det aller verste er kanskje over

- Gjenreisningshistorien gjør Europa til et god veddemål. Vi venter at europeiske aksjer vil fortsette å styrke seg etterhvert som den økonomiske utviklingen bedrer seg, sier aksjesjef Eddie Perkins i Goldman Sachs Asset Management til FT.

Undervurdert
Også HSBC ser store verdier i Europa.

Den internasjonale storbanken og meglerhuset mener europeiske aksjer fortsatt handles til 15 prosent rabatt sammenlignet med de langsiktige snittforventningene.

- Vi venter positive resultatoverraskelser, som vil være som en medvind for europeiske aksjer, sier aksjestrateg Robert Parkes i HSBC til FT.

Pris oppveier risiko
Bekymringene er likevel tilstede i aksjemarkedet, som rundt situasjonen i Syria, samt hvordan svakere utvikling i fremvoksende økonomier vil slå ut.

Prisingen av europeiske aksjer veier imidlertid opp for risikoen, påpekes det.

Goldman og HSBC anbefaler finansaksjer, telekom, og kraftselskaper, som har hengt etter resten av markedet i kjølvannet av krisen i eurosonen.

- Det er fortsatt mange pessimister der ute, men at aksjer nå er billige gjør dem attraktive, sier Parkes.

Sterk børsutvikling
Oslo Børs har utviklet seg sterkt så langt i år, der hovedindeksen er opp 13,3 prosent i perioden og har etablert seg over 500 poeng.

Utviklingen på sammenlignbare børser er også god.

Børsene i våre naboland Sverige, Danmark og Finland, er opp henholdsvis 13, 11,5 og 16,2 prosent så langt.

Hittil er også London-børsen og Paris-børsen opp nær 11 prosent, Frankfurt-børsen opp nær 9 prosent, mens Madrid-børsen er opp rundt 5,5 prosent.

En rekke markedsaktører har DN.no vært i kontakt med spår en god børshøst, der de fleste usikkerhetsmomenter allerede er tatt høyde for.

Les mer:
Derfor er 2013 et spesielt år (Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud)
Disse aksjene bør du følge med på (Aksjesjef Alexander Opstad, DNB Markets)
Disse tre internasjonale forholdene blir avgjørende (Peter Hermanrud, Swedbank First Securities)
Her er analytikernes favorittaksjer

Les også:
Enda en Dreamliner satt på bakken


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.