Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Alternativ til matpakken fra to matbloggere

Oppskrifter

La brødskiven ligge

Omelett i muffinsform, nøttesmør og spinatwraps. To matbloggere serverer deg sine beste matpakketips for store og små.​

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Man kan lage mye kult pålegg selv. Nøttesmør, for eksempel, sier blogger og matkonsulent Mari Hult som driver Vegetarbloggen og lager matpakker helt uten bruk av animalske produkter.

– Det er enkelt, godt og til forskjell fra peanøttsmøret i butikken inneholder den hjemmelagde varianten sunt fett og masse protein. Om du lager opp en stor porsjon er det holdbart en evighet i kjøleskapet.

Hult anbefaler å sende med barna wraps i stedet for den klassiske brødskiven i matboksen.

– I en wrap kan man i stor grad ha samme type pålegg som i en skive, men det er ofte kjekkere å gå løs på en wrap i matpakken enn en skive grovbrød.

Som et nyttig tilbehør kan eple eller gulroten byttes ut med en flytende blend.

– Jeg er blitt veldig glad i å lage med meg en smoothie eller juice på jobb. Dette er også populært blant de yngre. Av og til får man matpakken i retur etter en skoledag, men når noe av innholdet er drikkbart forsvinner i alle fall det fort, sier Hult.

 

Miniomelett

– Mitt beste matpakketips er eggmuffins, sier Julie Ilona Balas, som blogger på Julies Matblogg og denne uken gir ut sin nye kokebok «Julies Grønne Kjøkken».

– Det er som en miniomlett i muffinsform. Du kan putte oppi hva du vil. Middagsrester, en halv brokkoli, litt revet squash eller ost, også visper du sammen et egg og heller over i en muffinsform.  De metter godt og man slipper unna den dvaske brødskiven.

Balas sine eggemuffins egner seg godt til å fryses ned. Om de blir tatt opp om morgenen er de ferdig tint i matboksen til lunsj.

– Man kan lett «lure» seg selv og barna til å spise mer grønt ved å kutte opp frukt- og grønnsaker. Jeg liker å ha med meg en matboks med hjemmelaget hummus og masse grønnsaksstaver. Om jeg er på farten ligger jeg en porsjon cashewkuler i vesken. De er akkurat passe søte og greie å ha med seg om man trenger litt ekstra energipåfyll i løpet av dagen.

 

OPPSKRIFTER:

JULIES MATBLOGG / KOKEBOKEN JULIES GRØNNE KJØKKEN

Julie Ilona Balas er 24 år og driver Julies matblogg. Her viser hun frem enkel og smakrik nistemat. Foto: Anne Valeur
 

Cashewkuler med tranebær og aprikos

Oppskriften gir 15 kuler

Tilberedningstid: 45 minutter

 

Ingredienser:

100g cashewnøtter

100g tørket aprikos

100g tørket tranebær

1 ts kokosolje

½ ts vaniljepulvet

1 klype salt

 

1. Bløtlegg cashewnøttene og den tørkede frukten hver for seg i lunken vann i minst 20-30 minutter. La det gjerne ligge i bløt natten over.

2. Sil bort vannet fra nøttene og kjør dem i en liten blender til finhakket. 

3. Sil bort vannet fra frukten og ha den over i blenderen. Tilsett kokosolje, vaniljepulver og salt. Kør sammen til at er finhakket.

4. Form små frykt- og nøttekuler mellom hendene og oppbevar dem kaldt.

 

Eggemuffins

Rask, enkel og smaksrik miniomelett i muffinsform. Perfekt å ha med seg om du er på farten.

Oppskriften gir 12 store muffins

Tilberedningstid: 45 minutter

Ingredienser:

⎼ 12 egg

⎼ 2 ss kokosmelk eller annen valgfri melk

⎼ 1 ½ ts bakepulver

⎼ ½ ts salt

⎼ en klype pepper

⎼ 1 brokkoli

⎼ 1 chorizo

⎼ 50 parmesanost

⎼ 1 bunt gressløk

 

Fremgangsmåte:

1. Visp sammen bakepulveret og melken til det skummer.

2. Deretter visper du inn eggene, salt og pepper.

3. Del brokkoli i små buketter og chorizo i små biter. Rasp parmesanosten og finhakk gressløken. Bland alt sammen.

4. Fyll 12 store muffinsformer med eggeblandingen. Ikke fyll helt opp.

5. Stek eggemuffinsene ved 175 grader i 20⎼30 minutter. De holder seg 3⎼4 dager i kjøleskapet og kan fryses ned.

 

VEGETARBLOGGEN:

Mari Hult fra Vegetarbloggen.no viser deg hvordan du lager hjemmelaget mandelsmør og spinatwraps. Foto: Mari Hult.

Hjemmelaget mandelsmør

Ingredienser:

- 500 gram mandler

- En klype havsalt (kan sløyfes om du ikke vil ha salt smak)

Framgangsmåte:

Ha mandler og salt i en food processor med kniver og kjør til du får smørkonsistens.

Dette tar cirka ti minutter, avhengig av styrken på maskinen du bruker. Først vil mandlene bli pulverisert, deretter vil de starte å klumpe seg litt. Tilslutt blir fettet skilt ut og du får mandelsmør.

Stopp gjerne underveis og dytt mandelmassen ned fra kantene med en slikkepott.

Oppbevares i lukket glass i kjøleskap.

 

Spinatwraps

Ingredienser:

- 10-12-15 soltørka tomater (enten i olje eller bløtlagte)

- Noen gode never spinat

- Litt basilikum

- 2 hvitløksfedd

- 4 spiseskjeer vegansk kremost - enten naturell eller med urter som passer

- Salt og pepper

- 4 hvetetortillas

Framgangsmåte:

Skjær tomatene i strimler, grovhakk spinat og basilikum. Riv hvitløk.

Bland sammen tomater, spinat, basilikum, hvitløk og kremost i en bolle. Smak til med salt og pepper.

Dersom hvetetortillasene er litt harde så kan du mykne de med 1 minutt i mikrobølgeovn eller 10 sekunder i stekeovn på 180 grader.

Legg hvetetortillasene på kjøkkenbenken. Fordel fyllet utover de fire, pass bare på at du har cirka 1/4 av toppen på hver ledig til å rulle sammen. Det høres kanskje rart ut men er logisk når du setter i gang.

Rull det hele sammen, hold så fast grep som mulig slik at rullene ikke spretter opp igjen. Skjær opp i stykker.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Oppskrifter
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Har du fått med deg disse matvideoene?