Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hos denne lunsj-nykommeren er det enkleste best

Tekst
Foto
Lyst treverk, kurvstoler i skarpe farger og mytiske motiver – Nøkken er innredet litt ut som en moderne barnehage.

Lyst treverk, kurvstoler i skarpe farger og mytiske motiver – Nøkken er innredet litt ut som en moderne barnehage.

Dejlige danske vibber på Grünerløkkas nyeste lunsjsted – men blåskjellene skuffer.

En gammel traver er borte fra et av Grünerløkkas bygårdshjørner. Bugges Eftf. måtte kaste inn håndkleet, men opp av vannoverflaten steg Bugges efterfølger: Nøkken.

– Første gang jeg gikk inn her for å sjekke konseptet, satt Even Ramsvik der og spiste. Det må jo være et kvalitetstegn! sier Salt, som alltid blir litt starstruck ved synet av den skjeggete kokken bak nå nedlagte Ylajali.

Fakta: Nøkken

Leirfallsgata 6

Oslo

nokkenoslo.com

 

Meny: ★★★★★

Mat: ★★★

Miljø: ★★★★

Service/Effektivitet: ★★★★★

Pris: ★★★★★

Totalt: 22

 

Fristende, men ujevnt på Løkka.

Det er nok av ledige plasser – kun én annen lunsjgjest har funnet veien til spisestedet, som åpner dørene klokken 11.30.

Salt og Pepper satte seg innerst i lokalet. Veggene er kledt i lyst treverk, en slags ribbevegg fungerer som romdeler. De setter seg heller på de semikomfortable sofabenkene enn de limegrønne og turkise stolene.

– Er det slik nybygde barneskoler innredes, tro?

Forrige uke i Lunsjguiden: Her er barnemenyen bedre enn voksenmenyen.

Dejlig dansk

Rugbrød, nøkkelost, karse. Menyen skriker københavnsk brunsj – en slankere versjon av utvalget på deilige morgenmad-steder som Møller i Nørrebrogade. Lunsjmenyen er variert og solid. Det er mye som frister: Spinatsuppe med fritert kyllingskinn, sild på rugbrød, eller helt enkel «ostemad» med pisket smør.

– Det savner jeg veldig ofte når jeg er ute til lunsj: Alltid er det sånn 170 kroner for en rett, uansett. Her kan du velge digge småretter til en billig pris. Det liker jeg! sier Pepper.

Akkurat i dag er det likevel blåskjell som frister mer. Salt er sulten på husmannskost, og velger «steikeskive».

Skuffende blåskjell

Rettene er raskt nok på bordet til at jobblunsjen ikke trenger å drøye for mye ut.

– Jeg er ikke helt sikker på at denne skal være så brunlig, sier Pepper og slurper smått motvillig i seg vinkraften blåskjellene er dampet i.

Det smaker riktignok blåskjell, men er blottet for syren som gjør blåskjell så fantastisk godt, samt både chilisting og hvitløkssmak.

Les også: Even Ramsviks metode for å gi blåskjellene mer smak.

– De burde nok brukt en langt tørrere hvitvin. Disse blåskjellene er jo altfor tamme, sier Salt etter å ha snappet noen skjell fra tallerkenen ved siden av.

Blåskjell er så lett å lage godt selv. Da er restauranten helt nødt til å levere, spesielt når skjellene er menyens dyreste rett. Vel å merke er det befriende at Nøkken serverer klassisk moules-frites i en tid da nesten alle går for den litt slitte thai-vrien med kokosmelk, ingefær og koriander.

Fritesen er ordentlig sprø, nesten i overkant – uten myk potetkjerne. De minner nesten om de hjerteklappvekkende hvetefriesene på Kamai rett rundt hjørnet, en annen av nykommerne i matområdet søndre Løkka.

Les også: Rett rundt hjørnet fra Nøkken serverer Kamai japansk-peruansk fusion.

Danmark – Frankrike: 1–0

– Du vant nok denne, sier Pepper og skuler misunnelig på den grillmønstrede stekeskiven.

I den mer danskinspirerte retten er det masse herlig syre. En saftig hakkebøff av kvernet oksebringe og svin har perfekt balansert kaperssmak, om enn litt for mye salt. Kjøttstykket har nydelig grillsmak, og brødet den ligger oppå er knasende og godt. Den grønne salaten ved siden av er badet i en frisk vinaigrette. De oversprø friesene duppes i en syrlig estragonmajones – bearnés uten smørfylden.

Kjøttstykket av kvernet oksebringe, høyrygg og svinefarse med kapers hadde en deilig grillsmak.

Kjøttstykket av kvernet oksebringe, høyrygg og svinefarse med kapers hadde en deilig grillsmak.

– Ja, her leder Danmark over Frankrike, 1–0 til pause, sier Salt, litt EM-skadet.

Han hedrer nabolandets lunsjskikk med en leskende halvliter som står godt til det salte kjøttet. Peppers ferskpressede appelsinjus er ikke laget av de mest smakfulle fruktene. På servitørens anbefaling prøves også en tysk eplemost som faller bedre i smak.

Softis og syltetøysorbet

Til å runde av måltidet deler Salt og Pepper en porsjon is med «sprøtt bakverk» som viser seg å være butterdeigsplater. Vaniljeisen er temperert fløyelsmyk, nesten som softis. Nam! Jordbærsorbeten er også god, men kunne vært friskere.

– Den smaker litt for mye som jordbærsyltetøy, sier Salt.

Magen blir mett før øynene, og halve isporsjonen blir stående igjen.

– Man skal bli mett på Nøkken! sier kokken, som har kommet ut fra kjøkkenet i enten høflighet eller arbeidsledighet.

Regningen kom på 640, ikke så verst når lunsjfølget bestilte de dyreste rettene, begge drakk kaffe til desserten, og Salt også skeiet ut med en frekk lunsjpils.

– Jeg kommer nok tilbake for den brødmaten en annen gang, sier Pepper på vei ut døra.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.