Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Får bot for promotering av hvalkjøtt

Tekst
Hvalkjøtt er ingen vinner i Tyskland, fikk Innovasjon Norge erfare. Illustrasjonsbilde av hvalkjøtt. Foto: Kyrre Lien, Scanpix, NTB.

Hvalkjøtt er ingen vinner i Tyskland, fikk Innovasjon Norge erfare. Illustrasjonsbilde av hvalkjøtt. Foto: Kyrre Lien, Scanpix, NTB.

Innovasjon Norge tok med seg hvalkjøtt på tysk matmesse. Det førte til politiaksjon og bot fra den tyske statsadvokaten.

Under mat- og landbruksmessen Grüne Woche i Berlin i januar i fjor ble tre kilo ulovlig hvalkjøtt beslaglagt fra en norsk matstand. Tyske medier omtalte saken som «hvalskandalen».

Det er ulovlig å importere eller selge hvalkjøtt i Tyskland, og strafferammen er på opptil fem års fengsel.

Innovasjon Norge må imidlertid ha overbevist i sitt forsvar om at de ikke visste bedre, og slipper unna med en bot på 1000 euro, ifølge en pressemelding fra organisasjonen Whale and Dolphin Conservation Society (WDC).

Standansvarlig Arne Rød i Innovasjon Norge har ikke mottatt dommen fra statsadvokaten, og vil se at det stemmer og lese begrunnelsen før han kommenterer.

- Men der er aldri hyggelig å få en bot, sier han.

Både nå og for et år siden beklager han at han ikke hadde satt seg bedre inn i lovverket.

I fjor understreket han at hvalkjøttet ble skrevet opp på deklarasjonslistene til både arrangørene og tollvesenet, uten at noen reagerte.

Hvalkjøttet som ble servert var marinert, og fire av syv kilo var revet vekk før en tysk avis oppdaget og omtalte kjøttet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.