Her er påskens beste marsipan

Tekst
Foto
Pris er ikke alltid viktigst. Den beste marsipanen i Smak.nos test var dyr, men den dyreste marsipanen var ikke best. Foto: Sigurd Fandango

Pris er ikke alltid viktigst. Den beste marsipanen i Smak.nos test var dyr, men den dyreste marsipanen var ikke best. Foto: Sigurd Fandango

Lurer du på hvilken påskemarsipan du skal spise i år? Smak.no testet 34 typer marsipan. Resultat? Det enkle er ofte det beste.

For alt var ikke like godt. God marsipan er og blir et spørsmål om hvor mye mandel produsenten er villig til å legge i potten i forhold til billigere sukker, men også et spørsmål om malingsgrad, innblandede aprikoskjerner og ikke minst fuktighet.

Smak kjøpte all marsipanen vi kunne komme over i Oslo, på utsalgssteder som spente fra Nille til Maschmanns matmarked. Vi plukket med oss råmarsipanpølser fra bakevarehyllene på Rema og hentet håndlaget konfekt fra Sverre Sætre før vi smakte oss gjennom godsakene.

Marsipan skal naturligvis smake søtt, men også rent og tydelig av mandel. Konsistensen bør være grov nok til at man kjenner det ikke bare er sukkermasse med tilsatt smak, samtidig som den ikke skal ha tydelige mandelbiter i seg.I påskemarsipan bør også marsipanen få komme til sin rett og ikke bli helt overkjørt av tykke sjokoladetrekk eller sterke smaker.

Lyst på påskegodt? Prøv Sverre Sætres egne påskefavoritter

Summerbird best ut

Den desidert beste marsipanen i testen, var et stykke råmarsipan fra den danske luksussjokoladeprodusenten Summerbird. Mandelinnholdet her er på hele 66 prosent. Dermed blir det mindre plass til sukker, og nøttenes egenart kommer virkelig til syne med en nydelig, naturlig nøttesmak.

Å gå til eksklusive konditorier – eller for dens saks skyld kjedebakerier  for å få den beste marsipanen kan være et sjansespill. Mens Sverre Sætres og Samsons påskemarsipan kom godt ut av testen, var Baker Hansens marsipan et stykke fra optimal, og franske Pascals marsipan en stor, stor skuffelse.

Et annet viktig funn i testen var at selv den beste kvalitetsmarsipan bli ødelagt av feil smakstilsetning. Mens tyske Niedereggers naturelle påskeegg scoret høyt, fylte deres smakstilsatte egg og  marsipanbrød godt opp i bunnfeltet. Marsipanbrød med tranebær var rett og slett nær katastrofalt, og ble bare reddet fra  fullstendig bunnplassering av Best Marsipan fra Eiker vekst hvor absolutt alt i posen smakte som Bugg banantyggis på grunn av bananaromaen som var blandet inn i marsipanbananene.

Vurderer du en bag-in-boks til påske? Her er den beste påskepappen

I testen har vi ikke lagt vekt på pris da marsipanen kom i så mange størrelser og forpakninger at det er vanskelig å sammenligne. Generelt kan vi likevel si at den beste marspianen lå i øvre prissjikt - et 100 grams egg med Niedereggermarsipan koster for eksempel hele 75 kroner. Lav pris er en indikasjon på lavt mandelinnhold og dertil smak - men høy pris er likevel ikke noen garanti for god smak.

LES OSGÅ: Kari Innerås jordskokk

Ren marsipan

Summerbird organic marcipan 66 %
Dufter av ferske mandler. Smaker veldig naturlig, ikke for søt, med en fin konsistens. Det er sånn marsipan skal smake, balansert og fin med en lang utgang.
8

Sverre Sætre marsipanappelsin uten tilsatt smak
Klebrig, og fersk med en ganske god fyldig smak av mandler, men litt ordinær og kjedelig ettersmak. Uttalt sødme.
5

Odense ekte marsipan 50 prosent mandler
Fin konsistens og smak av nøtter, men i overkant sterk smak av tilsatt bittermandelsmak, sannsynligvis fra aprikoskjerner.
4

Baker Hansen påskehare i marsipan
Tørr og kjip. Men ikke for søt. Den taper på konsistens, den var sikkert god da den var helt nylagd, men bør ikke være så tørr en uke før påske.
3

Pascal marsipan 50 % mandler
Tørr, gammel, inntørket, smaker mer nøtter enn mandler. Veldig søt og gammel, det til tross for at utløpsdatoen er tre måneder unna.
3

Rema 1000 25 prosent mandler
Smaker tross alt mer mandler enn Coops, men er meget enkel og pregløs.
2

Coop marsipan 25 prosent mandler
Smaker størknet melis og sukker, ikke mandler.
1

Marsipan trukket med sjokolade og/eller sukkerdragé

Anthon Berg Fugleæg
Myk konsistens med en fint balansert sødme kombinert med en fin balansert mandelsmak. Bra lengde og en av de aller beste når det kommer til totalinntrykk.
7

Niederegger marsipanegg
Fin og fuktig konsisten. Smaken har en fin balanse samtidig som den ikke er for søt. Bra sjokolade.
7

Anthon Berg marcipanegg
Fin marsipankonsistens, med en god mandelfølelse. Fin sødme og balanse i avslutningen.
6

Samson marsipan brød trukket med Valrhona sjokolade
Ganske god, fin marsipansmak og mandelkonsistens.  Kanskje en tanke tørr og med preg av aprikoskjerner. Bra sjokoladesmak.
6

Maschmanns påskeegg
Litt kunstig med en karakter av bitter marsipan, som oppleves som i overkant søt på smak.
5

Schluckwerder Dragéæg
Disse har dårligere sjokolade enn de andre eggene,  men de har bedre marsipan enn Maschmanns egg.
5

Freia Premium marsipan med sjokoladetrekk
Veldig søt på smak med en virkelig god konsistens. Kunne hatt mer karakter av marsipan.
5

Nidar gullbrød
God hverdagsmarsipan for voksne og fin konsistens, men høy bitterhet kamuflerer det fine mandelpreget.
5

Schluckwerder  marsipanegg med sjokoladetrekk
For mye sukker og for lite mandler, veldig søt på smak, med en grei marispansmak i bunnen.
4

Hval sjokoladehval
Snill i smaksbildet, god konsistens. Fin til barn og alle som ikke liker marsipan egentlig.
4

Nidar Marsipanegg
Bra ratio marsipan-sjokolade. Men smaker veldig søtt og pregløst.
4

Hval påskefigurer av mandelmasse
God konsistens, med milde smaker. Fin balanse mellom marsipan og sjokolade. Men mandelsmaken er ganske kamuflert. Barnevennlig marsipan til de som ikke liker det så godt.
4

Baker Hansen sjokolademarsipanegg
Kjip marsipan som smaker veldig lite. Mye sukker, og i overkant fuktig med lite motstand.
3

Nidar påskemarsipan kolibriegg
Veldig snill og veldig søt, folkelig smak. Tuttifruttistrøsselet på utsiden dominerer litt. Melkesjokoladen gjør smaksbildet veldig mildt, men smaker lite marispan.
3

Nidar kolibristenger
Tynnere sjokoladelag enn egget til Nidar, som gir mer smak av marsipan, men den havner likevel på en treer.
3

Nidar påskemarsipan marsipanpølser
Veldig søt på smak, ikke minst på grunn av sjokoladen. Totalt så smaker det bare sukker.
3

Marsipan av andre nøtter eller tilsatt smak

Sverre Sætre gullbarre
Som Troika med appelsingele. Litt tyggemotstand rundt, men myk inni.  Frisk i smaken, og den har en fin balanse, men appelsinen overdøver marsipanen litt.
7

Sverre Sætre gullbrød
Veldig fint balansert mandelsmak på marsipanen inni, trukket med kvalitetssjokolade. Fin balanse.
6

Anthon Berg marcipanæg med nougat
Dobbelt opp med nøtter. Litt mye kakaosmak fra nougaten, men marsipanen til Anthon Berg er veldig ren og fin på smak.
5

Niederegger marsipaneggg med pralin
Intens smak. Marsipanen i seg selv er ikke så søt, men sjokolade og pralin sammen blir totalt veldig søtt.
4

Pascal  appelsinmarsipan
Beste av Pascals marsipaner fordi den er fuktig og smaker appelsin. Selv om den likevel litt hard.
3

Niederegger cashewmarsipanbrød
Funker ikke helt. Litt for saltet.
3

Niederegger marsipanegg med rom-rosin
Nei. Her er det for mye av absolutt alt. Det enkleste er det beste.
2

Niederegger appelsimarsipanegg
Veldig bitter på smak, med et sterkt preg av appelsinskall. Fremstår ubalansert og veldig søtt.
2

Pascal pistasjmarsipan
Smaker av tørr melis, smaker ikke pistasj i det hele tatt, bare sukker.
1

Niederegger marsipanbrød med tranebær
Nei, nei, nei. Bitter, ekkel og sprit-tung.
1

Best påskemarsipan
Spytt ut! Bananmarsipanen som smaker som bugg har satt smak på hele resten av posen også.
0

 

Lag Sverre Sætres Kvikk-Lunsj

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner