Høns er en undervurdert matfugl, og kan være vanskelig å oppdrive i butikkene. Skulle du derimot være så heldig å komme over et eksemplar vil du oppdage at det er en av de rimligste råvarene du kan kjøpe. Skulle hønsejakten ende uten fangst, er kylling alltid et godt alternativ.

- Hønsekjøttet er ikke så mørt som på en kylling og må derfor kokes lenger, sier Geir Skeie.

- Men er du tålmodig blir du belønnet med et smakfullt kjøtt og en fantastisk kraft som du bruker til å lage den hvite sausen.

Hvit saus er en klassiker som alle lærte å lage på skolekjøkkenet, men som er en kunst de fleste har latt gå i glemmeboken. Til frikasse er det bare den hjemmelagde varianten som gjelder, et pulverisert alternativ gir ikke samme resultat.















Kok opp kjøttet i vann og skum godt av. Tilsett salt, pepper, løk, laurbærblad og persillestilker. Kokes under lokk i 30 minutter. Legg i alle rotgrønnsakene som du har kuttet i grove biter og kok ytterligere 30 minutter, til kjøttet er mørt. Sil kraften og skum av fettet. Ta vare på rotfrukten og kjøttet.

Lag sausen ved å smelte smør, røre inn mel og spe med varm kraft. For ikke å få klumper så sper du først med litt av kraften og rører det sammen til det er klumpfritt, fortsett sånn til du har spedd i all kraft. Kok i ti minutter før du har i fløte og smaker til med salt og pepper. Legg kjøtt og alle grønnsakene i sausen og kok det sammen i fem minutter, så blir purren mør også. Hakk persille over varm frikasse før du serverer sammen med kokte poteter.

Frikassevin
En tradisjonell tilberedt frikasse som dette har sarte smaker av kokt kjøtt, grønnsaker og hvit saus. En tilhørende vin trenger i den forbindelse å ikke dominerer smakene i maten, men å spille på lag med dem, samtidig som en ung frisk syre er viktig. Hvitviner uten for sterk egenkarakter er det beste valget, gjerne fra Vinho Verde i Portugal, Rias Baixas i Spania eller en enkel Chablis.

45348 Albariño 2008
Pazo de Señorans
Rias Baixas, Spania
Kroner 176,90 bestilling
90 poeng
Terroir Wines
Veldig fersk vin dette. Stram og flott syre med fersk grønn frukt på smak. Vil ha godt av noen måneder i flasken før den nytes. Drikk nå. Duft av lime og kiwi og fin frukt. Lang ettersmak. TM/MB

52513 Girosol Vinho Verde 2009
Niepoort Vinhos
Minho, Portugal
Kroner 129,90 Bestilling
88 poeng
Wine Tailor
Frisk, men også rund, nesten riesling-aktig. Sitrus og epler på duft, også noe mineraler. Tørr, flott matvin. Drikk nå. MB/TM

44150 Chablis 1er Cru Vaulorent 2008
Jean-Marc Brocard
Chablis, Frankrike
Kroner 226,- Basis kategori 6
86 poeng
Moestue Grape Selections
Noe lukket på duft med innslag av mineraler og fersken. Bløt frukt med balansert syre og lett finish. Fersk og fruktig. Drikk nå til 2014. MB

53010 Chablis Cuvée Marie 2009
Fourrey
Chablis, Frankrike
Kroner 159,90 Bestilling
86 poeng
Best Buys International
Lukket på duft med hint av mineraler. Stram syre på smak med delikat og mineralsk frukt. Pen struktur. Drikk nå. MB



Geir Skeie gir nye mattips på DN.no hver fredag. Se flere tips her!

En annen deilig høstrett er sopprisotto. Her kan du se hvordan du lager dette:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.