Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Unik 45 år gammel vin i Polets hyller for 400 kroner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
video

Et av Polets alle beste kjøp i hyllene.

Siden 1787 har familien Touchais drevet med produksjon av vin i Loire. I dag er det åttende generasjon med Jean Marie Touchais i front som driver det tradisjonelle vinhuset. Hele 150 hektar med vinmark styrer han, men mesteparten av druene selger han videre til andre aktører.

Kun druene fra de 35 beste hektarene lager de vin av selv, og det en dessertvin med navn Moulin Touchais som det går gjetord om. Den er laget av 20 prosent undermodne og 80 prosent overmodne chenin blanc-druer. En teknikk som er med på å gi den rette balansen i den søte vinen, med å tilføre mer syre enn det vinen normalt ville ha fått.

Rundt 40.000 flasker i året er produksjonen av vinen som blir tappet på flasker i april året etter innhøstingen. Etter det ligger de i kjelleren i ti år før de blir solgt.

Joseph Touchais, bestefar til dagens generasjon Touchais murte igjen kjelleren under annen verdenskrig sånn at ingen kunne ta flaskene. Etter krigen var det vanskelig å få solgt vinene da den økonomiske situasjonen var tøff. Touchais valgte da å la vinene bli liggende i kjelleren, etter noen år merket han at vinene var blitt bedre. I etterkant har dette blitt et system hos familien Touchais. Og i dag er de få vinprodusenter rundt om i verden som kan konkurrere med antall gamle flasker i kjelleren. Det ligger rundt to millioner flasker i kjelleren med årganger som strekker seg tilbake til 1800-tallet.

Fra 8. mai er Touchais unike dessertvin fra 1979 i Polets hyllesortiment, og frem til da i bestillingsutvalget. Og det til nette 400 kroner.

93

Navn: Moulin Touchais 1979

Produsent: Vign. Touchais , Loire , Frankrike

Pris: 409,90 Varenummer: 16515701 Basisutvalget, Importør: Silenus AS

Rik aromatisk med preg av tørket aprikos, gule rosiner, honning, lys karamell og krydder. Sødmefull, krydret og utviklet frukt på smak med lett fyldig munnfølelse, syrlig nerve og konsentrert, vedvarende ettersmak. Frisk og ungdommelig på tross av sin alder. EN

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.