Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Det jeg ønsker meg til jul

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
video

Sjeldent god champagne i stor flaske.

De forsvinner ut av hyllene så snart de kommer inn på Vinmonopolet, og får nordmenn til gladelig å bla opp mer enn de vanligvis gjør for en flaske champagne. 2008 er årgangen mange har snakket lenge om – men som det blir nærmest umulig å få tak i om ikke lenge.

Vanligvis er de mest berømte prestige cuvée-utgavene de siste vinene som blir sluppet av en årgang i Champagne. Nå har nærmest alle kommet på markedet – med unntak av Krug, som fortsatt lar vente på seg.

2008-årgangen er blant forrige tiårs beste – noen vil til og med si bedre enn 1988 og 1996 –og dermed en av historiens beste. Vinenes konsentrasjon og spenstige syre tilsier en strålende utvikling i 10-15 år, og mye lenger for de aller beste.

Det var ingen selvfølge at 2008 skulle bli så legendarisk. Etter en kald vinter kom en kjølig vår, som igjen ble fulgt av en våt sommer. Da høsten kom, var vinbøndene relativt pessimistiske.

Så kom noen varme og solrike dager på høsten og løste alt. Det gjorde sitt til at druene fikk en lang modning, med både konsentrasjon, nerve og syrestruktur fra den kalde starten.

Nå er et parti med Legras' toppcuvée fra årgangen, St. Vincent, kommet inn. Den er i Polets tilleggsutvalg, så du må få din lokale avdeling til å ta den inn. Tre avdelinger har den allerede i hyllene. Den leveres ferdig innpakket i trekasse, og er en perfekt julegave til den som fortjener litt ekstra i år. Blir det tomt, skal det angivelig komme et parti til før jul.

97

Navn: Legras Saint-Vincent Brut 2008

Produsent: R&L Legras , Champagne , Frankrike

Pris: 6684,00 Varenummer: 13765107 Utenfor sortiment, Importør: Red & White AS

Dufter av begynnende modent av gjærbakst, brioche og gule epler med hint av autolyse. Kremet og moden frukt med en balansert og frisk spenstig syre med en lang og tørr finish. Lang, konsentrert og utgang. Dobbelmagnum er hakket opp i kvalitet fra de mindre flaskene. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.