Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nordens første rene surølbar

Tekst
Foto
København
På baren Koelschip i København er det blondegardiner, mørkt tre, dunkelbelysning og tønnebord som gjelder, i ekte belgisk kneipestil.

På baren Koelschip i København er det blondegardiner, mørkt tre, dunkelbelysning og tønnebord som gjelder, i ekte belgisk kneipestil.

- Vi ville at det skulle være alt annet enn stilig og moderne, sier barsjefen Dennis Vansant om baren Koelschip i København.

Mikkellers tilskudd til den allerede lange rekken barer i København er annerledes enn de andre.

- Vi ville ha en slags antidote. Noe vi kanskje heller bare vil kalle «et kontrollert kaos». Det er noe ganske annet enn de andre barene, som er mer minimalistiske, mer tight, sier den belgiske barsjefen Dennis Vansant.

Interiøet er brunt og mørkt, ikke nødvendigvis laget for å se «brukt» ut eller eldre, men som står i kontrast til byens enklere stil. Fraværet av musikk er påfallende.

Geuze er en villgjæret ølsort, typisk for Belgia.

Geuze er en villgjæret ølsort, typisk for Belgia.


- Ironien er jo at nesten alt i lokalet tok form på kun tre dager. Vi ville at det skulle være alt annet enn stilig og moderne.

På veggene henger de klassiske tinnplakatene man ofte ser på belgiske kneiper i både Brussel og Antwerpen. De reklamerer for lambic - belgisk, tradisjonelt spontangjæret øl og geuze - ung og gammel lambic blandet - og trappistøl. Det er nettopp surøl som er fokuset på Koelschip.

- Interessen for surøl har vært tilstede i København i lang tid, og vi har selv produsert mye spontangjærede, sure øl. Med Koelschip ville vi introdusere københavnerne for autentisk belgisk surøl og barkultur.

Les også om den nye restauranten Troll i Trondheim:Kjørte ene og alene i 36 timer nordover for å takke for fisken.

Folkesky munker og annet øl

Humle i baren Koelschip, som har spesialisert seg på belgisk surøl.

Humle i baren Koelschip, som har spesialisert seg på belgisk surøl.

Baren er etter det Vansant selv kjenner til den eneste rendyrkede surølbaren i Norden, og kommer hendig med for en stadig mer dedikert kjerne ølinteresserte. Surølbryggerier over hele Belgia, kanskje spesielt Cantillon, opplever en storm av ølturister som vil nyte det syrlige brygget. Også bryggeriene hjemme er i gang med å brygge spontangjæret øl, som nettopp får den syrligere, villere karakteren.

Det belgiske bryggeriet Westvleteren, som blant annet er å finne på Koelschip, er drevet av en gruppe folkesky munker som brygger akkurat nok til å holde klosteret ved like. De har ikke imot besøk, og bestillingene taes per telefonsvarer.

- Jeg har nesten ikke lyst til å si hva som er mine favoritter på listen, for plutselig er de alle drukket opp. Men akkurat nå drikker jeg for det meste Kriek fra 3 Fonteinen i Beersel, sier Vansant om det smått legendariske bryggeriet som nylig gjorde sin debut hos Vinmonopolet.

Nysgjerrig på surt øl? En blanding av godt håndverk, leskende bringebærøl og andre fantasifulle brygg med utgangspunkt i surøltradisjonen inntar også Polets spesialbutikker. Les om de sure og gode ølnyhetene her

Les også: - Utrolig at de ikke har tre stjerner, mente DNs anmelder om Restaurant Fäviken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.