Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

dessert

Suksessterte

– Jeg så hatet i de andre fedrenes øyne
Oppskrift på suksessterte

Oppskrift på suksessterte

-
+

Nøttebunn

  • 150.00 g mandler
  • 100.00 g melis
  • 4.00 stk romtempererte eggehviter
  • 50.00 g sukker

Eggekrem

  • 100.00 g usaltet smør
  • 1.00 stk vaniljestang
  • 4.00 stk eggeplommer
  • 1.00 ts maisenna
  • 100.00 g sukker
  • 1.00 dl fløte
  • saften fra 2 sitronbåter
  • skallet fra 1/2 sitron

Karamelliserte nøtter

  • 50.00 g pekannøtter
  • 15.00 g sukker
  • 0.50 dl vann
  • 0.50 ss smør
  • én klype flaksalt

Montering

  • 100.00 g bringebær
  • 30.00 g mørk sjokolade

Suksessterte er en av Fridtjof Nilsens toppfavoritter fra Kakekrigen - enkel og grei å lage mener han.

Slik gjør du

  • Sett ovnen på 180 grader. Trekk bunnen av en 20 cm stor springform med bakepapir og smør kantene.
  • Kjør mandler og melis til mel i en foodprosessor.
  • Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin på medium høy hastighet til de skummer hvitt. Tilsett halvparten av sukkeret, og når det har pisket seg inn, har du i resten av sukkeret litt etter litt til du har en kremaktig, fast marengs.
  • Vend nøtteblandingen inn i marengsen med en slikkepott og hell røra i formen.
  • Stek den i 30 minutter før du lar den avkjøle seg i formen på kjøkkenbenken.

Eggekrem

  • Del smøret i terninger og sett det i kjøleskapet.
  • Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha dem i en gryte med eggeplommer og maisenna. Visp det til en jevn røre.
  • Ha sukker, fløte, sitronsaft, sitronskall og belgen fra vaniljestangen i gryta, og gi det et oppkok på medium varme under konstant omrøring. La blandingen koke i minst ett minutt mens du hele tiden rører.
  • Trekk gryta av plata og pisk inn smørterningene litt etter litt. Når alt har smeltet, siler du kremen over i en bolle som du dekker med plastfolie og setter i kjøleskapet.
  • Pass på at folien ligger helt nedpå kremen sånn at det ikke blir snerk.

Karamelliserte nøtter

  • Ha nøtter, sukker og vann i en stekepanne på høy varme, og kok til vannet er fordampet. Rør av og til.
  • Når vannet er nesten borte, vil sukkeret ligge som et hvitt lag rundt nøttene. Rør hele tiden mens sukkeret smelter til karamell.
  • Når karamellen er gyllen i fargen, trekker du panna av plata og rører inn smøret.
  • Når alt er godt blandet, heller du nøttene på et bakepapir og fordeler dem utover så de ikke stivner i en stor klump.
  • Dryss salt over og la det avkjøles.

Montering

  • Ta den avkjølte nøttebunnen ut av formen og legg den på et kakefat.
  • Dekk toppen av nøttebunnen med eggekrem.
  • Grovhakk pekannøttene og pynt med nøtter, bringebær og revet sjokolade.