Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bonden og kokken

Brent nykål med makrell- og jordbærescabeche

– Jeg setter dem på menyen fra i morgen
Sven Erik Renaas oppskrift på brent nykål med makrell- og jordbærescabeche

Sven Erik Renaas oppskrift på brent nykål med makrell- og jordbærescabeche

-
+

Brent nykål

  • 1.00 stk nykål
  • salt
  • pepper

Escabeche-vinaigrette

  • 1.00 ss nøytral olje
  • 1.00 fedd hvitløk (finhakket)
  • 1.00 ss sjalottløk (finhakket)
  • 1.00 stk babygulrot ( i tynne skiver)
  • 0.25 fenikkel (i terninger)
  • 1.00 dl hvitvin
  • 1.00 dl fiskekraft
  • 0.25 ts fenikkelfrø
  • 0.25 ts korianderfrø
  • 2.00 kvaster estragon
  • 2.00 kvaster dill
  • 1.00 liten klype safran
  • 0.30 g xantana
  • 1.00 ss lime
  • 2.00 ts salt
  • 1.00 liten klype piment d'Espelette
  • 1.00 ss olivenolje
  • 1.00 ts hvit balsamico

Makrell- og jordbærescabeche

  • 1.00 ss varmrøkt makrell (renset for skinn og ben)
  • 100.00 g umodne jordbær
  • 1.00 ss tørrede taggiascaoliven (knust)
  • 1.00 ss syltede gressløk-kapers
  • 1.00 dl escabeche-vinaigrette (se over)

Slik gjør du

  • Grill nykålen på siden av grillen eller i glørne på bålet i cirka 30 minutter, til den er noe myk, men har spenst igjen.
  • Rens kålen for brente blader og del den varme kjernen i fire like deler.

Escabeche-vinaigrette

  • Varm grønnsakene i oljen i en gryte uten at de tar farge, og tilsett 1 dl hvitvin. Reduser til halvparten av vinen har fordampet. Sett til side.
  • Hell fiskekraften over i gryten. Tilsett krydderne og urtene, og reduser til ½ dl. Sil bort krydderne.
  • Tilsett xantana og pisk inn til det har løst seg opp i væsken.
  • Smak til med salt, lime og piment d'Espelette. Tilsett olivenolje og eddik ved servering.

Makrell- og jordbærescabeche

  • Anrett kål, makrell og jordbær på en tallerken og topp med vinaigretten. Dryss kapers og tørrede oliven over til slutt. Spis gjerne med nypoteter til.