Slik gjør du:
▶ Kjør bærene i en food processor til en fin puré. Sil pureen gjennom en sil, slik at du får bort steinene. Er silen for grov, kommer steinene igjennom. Er den for fin, kommer for lite av fruktkjøttet gjennom.
▶ Mål opp. Du skal bruke 250 gram i isen. Får du noe igjen, smak til med sukker og bruk som en saus til isen. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Varm melk, kremfløte, glykose, vaniljefrø og sukker til kokepunktet. Visp eggeplommer lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så sausen tilbake i kjelen.
▶ Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommen stivner i bunnen av kjelen. Når sausen tykner (84–85 °C, bruk gjerne et termometer), skal den siles over i en bolle. Du kan se om sausen er tykk nok ved å løfte opp slikkepotten med saus på og dra en finger gjennom sausen. Dersom sausen ikke flyter sammen igjen, er den klar. Det er bedre at den tyknes for lite. Tyknes den for mye skiller den seg.
▶ Avkjøl smelten til den blir kald før du blander i bringebærpureen. Sett i kjøleskap til den blir kjøleskapskald. Frys på ismaskin. Har du ikke ismaskin, kan du sette sorbeten i fryseren og røre i den med en visp hvert 20. minutt til den stivner.
▶ Når den er så stiv at du ikke kan røre mer i den, kan den kjøres sammen på en food processor og settes tilbake i fryseren.
▶ Rør i den hvert 15 minutt til den blir fast.
▶ Ha i ispinneformer og set i fryseren til de blir helt frosset. Dypp isen i smeltet sjokolade før servering. Pynt etter ønske med for eksempel makroner, friske eller tørkede bringebær og lakrispulver.