Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Brød og bakst

Croissantdeig

-
+

Croissantdeig

  • 500 g kaldt vann
  • 900 g hvetemel
  • 100 g spelt
  • 100 g sukker
  • 35 g gjær
  • 20 g salt
  • 500 g smør
  • 1 stk egg

Slik gjør du

  • Mål opp 500 g kaldt smør og sett til siden.
  • Bland alle ingrediensene til deigen og kjør i kjøkkenmaskin/deigblander på lav hastighet i fem–ti minutter. Ta ut av bollen og klapp ut til en rektangel, cirka 25x30 centimeter. Pakk deigen ordentlig inn i plastfolie slik at den ikke tørker ut og legg i kjøleskapet. Deigen skal bli helt kald før du håndterer den igjen.
  • Mens deigen kjøles ned kan du legge 500 gram smør mellom to lag bakepapir og banke det flatt og smidig med en kjevle. Brett gjerne inn kantene så du får en smørrektangel på cirka 15x20 centimeter.
  • Når deigen er helt kald og smøret er klart, er det tid for første bretting. Ta deigen ut av kjøleskapet og legg smøret oppå. Brett inn deigens kanter rundt smøret. Kjevle deigen til den måler cirka 20x70 centimeter og er cirka fem–syv millimeter tykk.
  • Gjør et «fyrslag» – brett inn den ene kortsiden fem–ti centimeter, gjør det samme med motsatt kortside så de treffer hverandre på midten. Brett hele deigen på midten. Første brettingen er ferdig. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet 30–45 minutter.
  • Ta deigen ut av kjøleskapet og gjør andre og siste bretting. Kjevle ut deigen, alltid i retning av åpningen, til den er cirka 20x70 centimeter og cirka fem–syv millimeter tykk. Gjør et «treslag» – brett inn kortsiden opp til ⅔ av deigen, ta motsatt kortside og brett tvers over deigen. Pakk i plastfolie og sett på kjøl.
  • Ta croissantdeigen ut av kjølen og kjevle ut deigen, alltid i retning av åpningen, til den er cirka 20x70 centimeter og cirka fem–syv millimeter tykk. Skjær den til en rett og fin rektangel. De overflødige bitene kan du bruke i for eksempel en kouign-amann (se nedenfor). Skjær til triangler med en nedre bredde på 8–10 centimeter. Rull croissantene opp med lett hånd.
  • Nå står du med to valg: Enten legge på et bakepapirkledd bakebrett og hev, eller frys croissantene som de er til senere bruk. Husk at fryste bakverk behøver lengre hevetid.
  • Legg på et bakepapirkledd bakebrett med raust mellomrom. Visp et egg med en klype salt og en skvett vann, pensle forsiktig croissantene med eggeblandingen, dekk varsomt med plastfolie og hev i minst to timer.
  • Forvarm ovnen til 210 grader varmluft. Pensle croissantene med eggeblanding en gang til og bak i cirka 15 minutter, til de er fine og gylne.
  • Avkjøl på en rist.