Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Brød og bakst

Enkelt surdeigsbrød

Slik lykkes du med surdeigsbaksten

-
+

Enkelt surdeigsbrød

  • 800 g hvetemel spesial (80 %)
  • 200 g valgfritt fullkornsmel (20 %)
  • 760 g vann (76 %)
  • 200 g aktiv surdeigsbase (doblet i størrelse siden den ble matet) (20 %)
  • 22 g uraffinert salt (2,2 %)

Slik gjør du

  • Mål opp vann og mel. Kjør i kjøkkenmaskin med deigkrok på lav hastighet i cirka ti til 15 minutter. Hell i surdeig, spar én ss som du kan mate og kjør i fem minutter. Ha i saltet og kjør i ytterligere fem minutter.
  • Skrap deigen ut og ha over i en plastboks eller bakebolle. Gjør hendene bløte med litt vann og fold deigen totalt tre ganger med minst 30 minutters mellomrom.
  • La heve i tre–seks timer, avhengig av temperatur. Dette er helt og holdent avhengig av parameterne forklart ovenfor. Deigen skal føles livlig, boblende og lett. Hold styr på temperaturen underveis. Den skal helst holde en temp på 26 grader under hele hevingen.
  • Del deigen i to; 850–950 gram er passende for ett brød.
  • Rundvirk deigen til to fine boller, og la dem hvile i 15–30 minutter.
  • Fold emnene til brød, legg i en hevekurv med foldekanten opp og sett i kjøleskap i 8–24 timer.

Steking

  • Sett ovnen på 250 grader i god tid. Sett gryten i ovnen.
  • Legg ett av brødemnene på bakepapir, og snitt det med barberblad eller en superspiss kniv.
  • Legg brødet i gryten, sett på lokk og la det bake i 25 minutter.
  • Ta brødet ut av gryten og la det steke 15–20 minutter til – det skal få skikkelig farge.
  • Gjenta prosessen for brød nummer to innen de 24 hevetimene nevnt over.
  • Avkjøles på rist.