Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Brød og bakst

Surdeigsbasen

Slik lykkes du med surdeigsbaksten

-
+

Surdeigsbasen

  • 150 g vann
  • 120 g hvetemel spesial
  • 10 g rug
  • 1 ss surdeig (spør det lokale håndverksbakeriet eller en kompis om å få en liten klatt)

Det finnes utallige metoder for hvordan man kan mate sin surdeig.

Slik gjør du

  • Ved hver mating sparer jeg cirka én spiseskje gammel surdeig og kaster resten. Eventuelt kan du steke det overflødige til små surdeigspannekaker.
  • Bland alt i et syltetøyglass eller lignende og sett på et gummistrikk. Det vil fungere som et målebånd, slik at du kan se hvordan surdeigen vokser. Når du skal bake med den, er det fint om den har doblet i størrelse.
  • Dette er en ganske fast surdeig som har fordelen av å være aktiv lengre (den har mer mat i form av mel enn en løs surdeig) og har et lengre vindu hvor man kan bake med den. Avhengig av vanntemperaturen så kan man bake med den etter 12–18 timers mating.