Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Dessert

Jordbærkake med mascarponekrem

-
+

Fingerkjeks

  • 90 g eggehviter (3 stk.)
  • 90 g sukker
  • 60 g eggeplommer (3 stk.)
  • 90 g hvetemel
  • melis

Mascarponekrem

  • 0.5 stk vaniljestang
  • 4 stk plater gelatin
  • 3 dl helmelk
  • 120 g sukker
  • 40 g eggeplomme (2 stk.)
  • 20 g maisenna
  • 250 g mascarpone
  • 2.5 dl kremfløte

Montering

  • saften fra 1 stk appelsin til dynking av bunn
  • 500 g friske jordbær
  • 200 g jordbærsyltetøy
  • kakering, 22 cm i diameter
  • bakepapir

Fingerkjeks

  • Forvarm stekeovnen til 180 ºC.
  • Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til stiv marengs i kjøkkenmaskin.
  • Pisk eggeplommer og halvparten av sukkeret til luftig eggedosis i kjøkkenmaskin.
  • Vend de to eggemassene sammen med en slikkepott.
  • Sikt hvetemelet og vend det inn i eggemassen med en slikkepott.
  • Fyll røren i en sprøytepose med en tyll som er cirka én centimeter i diameter og sprøyt røren i fingerstore kjeks rett på et bakepapir. Sikt på litt melis.
  • Stek dem midt i ovnen i fem til åtte minutter til de er gylne og avkjøl på rist.
  • Bunn som blir til overs kan pakkes inn i plast og oppbevares opptil en måned i fryseren.

Mascarponekrem

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Del vaniljestangen og skrap ut frøene.
  • Ha vaniljestang og -frø, 2 dl melk og sukker i en kjele, rør sammen og varm opp til kokepunktet.
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i melk- og maisennablandingen.
  • Hell så 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp.
  • Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp.
  • Hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha det i den varme kremen. Rør godt slik at gelatinen smelter og ta ut vaniljestangen.
  • Sett til avkjøling. Når kremen er avkjølt, røres den glatt. Rør den så sammen med mascarponen. Rør gjerne mascarponen glatt med en skje før den blandes med vaniljekremen. Til slutt pisker du 2,5 dl fløte til krem og vender forsiktig inn.

Montering

  • Det er enklere å montere og servere kaken dersom du smører innsiden av kakeringen med smør før du klipper bakepapir i en strimmel og legg langs innsiden av kakeringen.
  • Kutt det grønne av jordbærene og del dem i to.
  • Sett bærene med snittflaten ut mot kakeringen.
  • Dekk resten av bunnen med fingerkjeks og dynk bunnen lett med appelsinjuice.
  • Ha i cirka 1/3 av kremen på bunnen og smør den opp langs kantene, slik at du dekker toppen av jordbærene.
  • Kutt resten av jordbærene i biter og rør dem sammen med syltetøyet før du fyller det i kakeringen.
  • Legg på et nytt lag med fingerkjeks og dynk lett med appelsinjuice. Ha på mer krem og stryk den ut slik at kaken blir jevn på toppen. Har du krem igjen, kan den has i en sprøytepose og sprøytes som dekor på kaken.
  • Sett kaken i kjøleskap slik at den setter seg. Dekorer kaken med noen bær før servering.