Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Dessert

Aprikos noyau

Oppskrift på Aprikos noyau

-
+

Aprikos noyau

  • 375 g aprikos (ferske)
  • 150 g sukker
  • 170 ml helmelk
  • 170 ml fløte
  • 3 eggeplommer
  • 1 ts honning (valgfritt)

Slik gjør du

  • Del aprikosene i to, ta ut steinen og legg de til side, og la de halve aprikosene putre lett i en teflonkjele til de er møre og varme, de skal ikke koke. Avkjøl med isvann, dekk til og sett i kjøleskapet for videre avkjøling.
  • Legg et rent kjøkkenhåndkle på benken, plasser aprikossteinene på rekke i midten av håndkleet. Fold håndkleet og dekk til steinene, bruk en kjevle til å knuse steinene (håndkleet forhindrer at steinene flyr utover hele kjøkkenet). Bruk nok kraft slik at steinene knuses, men ikke så hardt at kjernen ødelegges.
  • Plukk ut kjernen, og bland sammen med 20 g sukker, som knuses i en morter.
  • Varm melk, fløte og den finmalte kjerneblandingen i en kjele, rør ofte med en visp eller slikkepott, så det ikke setter seg fast. Når melken er glovarm, pisk eggedosis av eggeplommene og det resterende sukkeret og honning (hvis ønskelig) i en egen bolle.
  • Hell den varme melken i eggeplommeblandingen i en tynn stråle under stadig omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og la putre på lav varme under stadig omrøring, helt til det digitale termometeret viser 82 grader og blandingen begynner å tykne. Fjern kjelen umiddelbart fra platen og sett den i vasken fylt med iskaldt vann til avkjøling (prosessen fremskyndes ved å røre innimellom). Når blandingen er helt avkjølt, hell over i en ren oppbevaringsboks, dekk til og la den avkjøle seg videre i kjøleskapet til neste dag.
  • Bland inn de kalde aprikosene i fløtemiksen med en slikkepott, bruk en stavmikser til blandingen kjennes myk, cirka to minutter, eller helt til aprikosbitene er så vidt synlige. Press aprikos- og fløteblandingen gjennom en sikt eller sil med en liten øse. Kast bitene av kjernen og skallet.
  • Hell fløteblandingen i en iskremmaskin og tilbered etter maskinens instruksjoner, normalt i 20 til 25 minutter, eller helt til kremen er frossen og har riktig kremet konsistens.
  • Fordel iskremblandingen i en oppbevaringsboks med lokk. Legg et stykke bakepapir på toppen av iskremen og klem forsiktig ned. Bakepapiret hindrer at iskrystaller former seg. Sett på lokket og legg boksen i fryseren til den er serveringsklar.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk