Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Egg

Eggs benedict

Egget og det store kolesterolspøkelset
Oppskrift på eggs benedict

Oppskrift på eggs benedict

-
+

Eggs benedict

  • 8.00 posjerte egg
  • 4.00 engelske muffins
  • 4.00 skiver skinke, ev. 8 strimler stekt bacon
  • hollandaisesaus
  • gressløk

Engelske muffins

  • 4.00 dl melk
  • 100.00 g margarin
  • 1.00 pose tørrgjær
  • 700.00 g hvetemel
  • 1.00 ts sukker
  • 1.00 klype salt
  • smør eller margarin til steking

Hollandaise

  • 2.00 eggeplommer
  • 2.50 dl klarnet smør
  • 1.00 skvis sitron 
  • Tabasco
  • salt

Eggs benedict – posjerte egg servert på panne­stekte «english muffins» med hollandaise-saus er en oppskrift som krever en del forarbeid. Muffinsene som blir til overs kan godt fryses – da blir det enklere neste gang.

Engelske muffins

Smelt smøret og varm melken til 37 grader.

Bland melk og smør.

Rør inn gjær, salt og sukker.

Ha i 600 g mel og elt til deigen er glatt og elastisk. Hvis den er for klissete, ha i litt mer mel. Deigen skal være myk, men ikke utflytende.

La heve til den er dob­let i størrelse eller i kjøleskap over natten.

Del deigen i 16 emner og trill til flate boller.

Legg dem på et brett som er drysset med mel eller polenta og la heve til de er doblet i størrelse igjen.

Stek noen minutter i panne eller på steketakke på middels varme til de er gyldne på hver side og gjennomstekte.

Hollandaise

Med hollandaise er ­metode viktigere enn ­ingredienser. Pass på at smøret ikke er for varmt ­eller at sausen får bli så varm at egget koagulerer og sausen sprekker.

Pisk eggeplommene i en skål over et vannbad inntil de er tykke og ­lysere i fargen. Hell sakte smøret imens du pisker. Smak til med sitron, salt og eventuelt tabasco.

Posjerte egg

Du kan godt posjere flere egg samtidig hvis gryten er stor nok, men legg i ett og ett om gangen og hold orden på hvilket som kom først nedi.

Kok opp en romslig kjele med vann og tilsett 1 ss eddik og ½ ss salt per liter.

Skru ned vannet så det barer simrer.

Knekk et egg forsiktig i en liten skål, og hell ­egget forsiktig nedi gryten. Ideelt sett skal du lage en malstrøm i vannet ved å røre heftig i gryten og slippe egget nedi malstrømmen for å få fin fasong, men på Nighthawk Diner legger kokkene bare eggene forsiktig nedi. Blir det løse egge­hvite­«tråder» kan disse ­klippes av med saks før servering.

La hvert egg simre i cirka tre minutter for fast hvite og rennende plomme.

Fisk opp de ferdige ­eggene med hullsleiv.