Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Frukt og bær

Skumboller

Oppskrift på skumboller av Sverre Sætre

Oppskrift på skumboller av Sverre Sætre

-
+

Ingredienser

  • 200.00 g marsipan
  • 1.00 stk gelatinplate
  • 0.50 dl vann
  • 100.00 g sukker
  • 60.00 g eggehvite (2 stk.)
  • 20.00 g lynghonning (1 ss)
  • 200.00 g mørk sjokolade, smeltet

Sjokoladeboller med nype.

SLIK GJØR DU

Rull kuler av marsipanen. Trykk dem flate som en femkrone i diameter. Dette er sokkel til å sprøyte marengsen på.

Pisk eggehvite og honning halvstivt i kjøkkenmaskin eller med håndmikser.

Legg gelatinplaten i en bolle med kaldt vann.

Bland sukker og vann i en kjele og la det fosskoke i fire–fem minutter uten omrøring til det blir en sirup. Har du et sukkertermometer, skal det vise 120 °C. (Hvis ikke, gjør kuleprøven: Ta litt sirup på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil sirupen la seg rulle til en myk kule – hvis temperaturen er riktig. Er sirupen for myk til å rulle en kule av, må den koke lenger. Er den for hard, slik at kule ikke kan rulles, er temperaturen for høy. Prøv da å tilsette litt vann og rør det ut i sirupen.)

Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Da koagulerer eggehvitene. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen, slik at sukkerlaken ikke kastes ut i kanten på bollen. Kryst vannet ut av gelatinplaten og pisk den godt i den varme marengsen.

Pisk videre på full hastighet i cirka 30 sekunder, til den blir luftig. Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt den på marsipanen. Sett i fryseren i én time. Dypp i smeltet sjokolade mens de ennå er kalde. Dryss over med nypepulver.

NYPEPULVER

Rens nypene og ta ut frøene. Legg nypene på bakepapir og tørk dem i ovnen med døren på gløtt til de blir tørre, cirka 80 til 100 grader på varmluft i fire til fem timer. Når de er avkjølte og tørre, knuses de i en morter eller i hurtigmikser.

Se viner som passer til:

Dessert i Vindatabasen