1glass artisjokkhjerter i olje (helst) eller eddik
3ssmascarpone, du kan også bruke ricotta
0.5stksitron
0.5stksjalottløk
2stkhvitløksfedd
en slant god olivenolje
en håndfull persilleblader
flaksalt, til smak
pepper, til smak
1sssmør, hvis du vil
0.5fransk baguette, eventuelt god loff eller et lyst surdeigsbrød
Artisjokktoast
Sett ovnen på 185 grader, og finn frem et egnet lite stekebrett eller en ildfast form. Skjær hjertene i to, slik at de har flere bruningsflater. Legg hjertene på et stekebrett sammen med den halve sitronen og hvitløksfeddene. Sett dem midt i ovnen, og stek i cirka 15–20 minutter, til de er litt gylne i kantene.
Grovhakk persillebladene og sjalottløken, og ha dem over i en foodprosessor sammen med noen dråper olivenolje, de nå stekte artisjokkhjertene og hvitløken. Skvis over den varme sitronsaften, og kjør til en fin masse. Ha i mascarpone og kjør kremen helt jevn. Smak til med salt og pepper.
Skjær baguetten i fine skiver, og stek skivene gylne på en side i en god slant olivenolje, og litt smør hvis du vil. Ha artisjokkremen på brødet rett før servering.