Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kokkeskolen

Saftig og sprø kylling

Oppskrift på saftig og sprø kylling av Even Ramsvik

Oppskrift på saftig og sprø kylling av Even Ramsvik

-
+

Ingredienser

  • 1.00 kylling
  • 2.00 stk hele hvitløk
  • 1.50 stk sitron
  • litt salt
  • nykvernet pepper
  • estragon eller andre friske urter

I stedet for tørr og trist kylling, er en saftig, smakfull og sprøstekt fugl å foretrekke.

SLIK GJØR DU

Salt og pepre kyllingen godt en halv time før den skal stekes. Trekk lårene vekk fra skroget, det hjelper til å korte ned steketiden. Knus båter av to helehvitløk med knivflaten. Skjær sitron (helst økologisk) i store biter.

 

Legg sitronbiter, knuste hvitløksbåter, biter av smør og en neve urter (estragon, timian) inn i skroget. Hensikten er å gi smak, men også stramme opp fasongen og gi et saftigere kjøtt med syre fra sitron.

 

Hell et lite glass vann i stekebrettet, det vil bidra til et saftigere kjøtt. Ha også i noen båter knust hvitløk. Kyllingen settes i ovnen på 150 grader.

 

Øs fuglen med sjy to–tre ganger under steking. Etter at kyllingen er stekt på lav varme i 20 minutter, øk til 200 grader. I løpet av de neste 20–30 minuttene er målet at kyllingskinnet skal bli brunt og sprøtt. Sett inn steketermometer og følg med til temperaturen er 56 grader. Da skal den ut.

 

La kyllingen hvile på benken, minst 20 minutter; kjøttsaftene setter seg, og temperaturen i kjøttet stiger fire grader, til 60 grader. Da skal både bryst og lår være gjennomstekt. I fatet er det dannet en velsmakende sjy.

 

SERVERING

Pass på at skivene av brystkjøttet får sjy over seg, det høyner smak og saftighet. Lår og vinger kan gnages. Stekt kylling passer til en stor variasjon av grønnsaker og tilbehør. Salat, stekte poteter, ris eller pasta.

Se viner som passer til:

Fugl i Vindatabasen