Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Kokkeskolen

Koke blåskjell

Oppskrift på hvordan du koker blåskjell av Even Ramsvik

Oppskrift på hvordan du koker blåskjell av Even Ramsvik

-
+

Ingredienser

  • 2.00 kg blåskjell
  • 1.00 tommelstor bit ingefær
  • 1.00 stilk sitrongress
  • 1.00 hel fersk hvitløk
  • 1.00 stk grønn chili
  • 1.00 boks kokosmelk
  • 2.00 dl knusktørr, syrlig hvitvin

Legger du press på blåskjellene i gryten, åpner de seg ikke så fort. Even Ramsviks metode gir mer smak i de små blå.

SLIK GJØR DU

Grovhakket ingefær, hvitløk, grønn chili freses i olje sammen med en stilk sitrongress delt i to på langs.

 

Ha høy varme i kjelen og hell i blåskjellene. Du må fjerne bust av skjellene på forhånd, og skjell som er åpne må kastes. En god slant knusktørr og syrlig, nesten sur hvitvin må til for å den rette aromaen.

 

Ha vann i en mindre gryte så den blir tyngre, og legg denne oppå blåskjellene i den glohete gryten. Tett godt til med folie. Nå åpner skjellene seg noe langsommere, og juicen i skjellene trykkes inn i musklene. Det tar tre minutter. La dem stå litt utenfor varmen, og sjekk om alle har åpnet seg.

 

Kraften siles av til en annen gryte.

 

Den aromatiske kraften får koke med en boks kokosmelk. Smak til med limesaft.

 

Vil du servere en fin forrett, rens skjellene ved å fjerne strengen fra muskelen, og server dem i sausen med litt koriander og en urteolje. Du kan gjerne ha de hele skjellene tilbake i den varme kokossausen og servere som en vanlig blåskjellgryte.

Se viner som passer til:

Skalldyr i Vindatabasen

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner