Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Litt grønnere

Helbakt blomkål og gulrøtter med polenta, fevesbønner og pancetta

Nesten veggis
Lær deg å lage helbakt blomkål og gulrøtter med polenta, fevesbønner og pancetta av Øyvind Hjelle

Lær deg å lage helbakt blomkål og gulrøtter med polenta, fevesbønner og pancetta av Øyvind Hjelle

-
+

Helbakt blomkål og gulrøtter med polenta, fevesbønner og pancetta

  • 1 stk blomkålhode
  • 4 stk gul- / lillarøtter
  • 100 g smør
  • 0.5 stk sitron
  • salt

Myk polenta

  • 100 g polenta («fem minutter», velg den guleste)
  • 4 dl vann (cirka, les på pakken)
  • salt
  • 75 g parmesan reggiano
  • 5 ss god olivenolje
  • 1 ss smør
  • 1 kvast dill
  • noen skiver pancetta (hvis man vil)

Fevesbønner

  • 300 g fevesbønner
  • vann
  • salt
  • 1 stk delikatesse-rødløk
  • smør

Slik gjør du


Helbakte grønnsaker:

  • Del blomkålen i to, skrell gulrøttene og gni disse grønnsakene inn med litt smeltet smør, sitronsaft og salt. Legg de i en ildfast form og bak på 220 grader i 20–25 minutter (varierer fra ovn til ovn).
  • Ta de ut når de er blitt gylne, og del opp i passende biter. Skvis over et par dråper til med sitronsaft. Det blir veldig fin fargekontrast mellom yte og kjerne når grønnsakene deles opp først etter baking.

Myk polenta:

  • Kok opp vann, salt og polenta under omrøring med en tresleiv. Kok på lav varme til konsistensen nærmer seg en tynn grøt, cirka fem minutter.
  • Riv parmesan (spar litt til topping) og bland inn i polentaen med olivenolje og smør. Rør rundt to ganger. Ikke legg opp polentaen før den skal serveres, den stivner til om den blir stående for lenge. (Det finnes mange typer polentagryn og mengden væske kan variere i de forskjellige varianten). For tynnere polenta, tilsett litt mer vann.
  • Topp polentaen med revet parmesan, dill – og eventuelt litt pancetta.

Fevesbønner:

  • Riv opp belgen og ta ut bønnene (kast belgen). Kok opp vann med litt salt og kok bønnene i ett minutt. Løft de over i kaldt vann til avkjøling.
  • Knip et lite hull i skallet og press ut de grønne kjernene. Kutt en liten rød delikatesseløk i ringer og fres de 30 sekunder i litt smør og salt. Tilsett de rensede fevesbønnene og én ss vann. Varm bønnene ett minutt og legg opp dette sammen med polentaen.
Nesten veggis

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner