Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Mat

Gullhår og bjørnene: Risengrynsgrøtkake på mandelbunn

Gullhår og bjørnene: Risengrynsgrøtkake på mandelbunn

Gullhår og bjørnene: Risengrynsgrøtkake på mandelbunn

-
+

Mandelbunn

  • 105 g mandler, finmalt
  • 115 g melis
  • 115 g eggehvite
  • 40 g sukker
  • 25 g hasselnøtter, grovhakket

Grøt-krem

  • 40 g grøtris
  • 1 stk kanelstang
  • 1 plate gelatin
  • 1.5 dl helmelk
  • 60 g sukker
  • 1 stk eggeplomme
  • 10 g maisenna
  • 125 g mascarpone
  • 2 dl kremfløte

Glasur

  • 5 plater gelatin
  • 0.75 dl bringebærjuice eller vann
  • 150 g sukker
  • 140 g glukose
  • 100 g kondensert melk (Vikingmelk)
  • 150 g hakket hvit sjokolade
  • litt rød konditorfarge

Pynt

  • 1 dl rice krispies
  • friske bær (jordbær, bringebær og bjørnebær)

Det var muligens ikke risengrynsgrøt Gullhår spiste, men jeg har alltid forestilt meg det. Derfor denne desserten av ris, krem og kanel.

Mandelbunn

  • Bland mandler og melis.
  • Pisk eggehvite og sukker til marengs.
  • Vend mandel og melis inn i marengsen.
  • Fyll massen i smurte kakeringer (to kakeringer på 18 cm i diameter eller én kakering på 26 cm i diameter). Dryss på nøtter, og stek i cirka 12 min på 180 C.

Grøt-krem

  • Kok risen i vann til den er helt myk. Tøm ev. av overflødig vann og avkjøl i kjøleskap.
  • Vei risen. Du skal tilsette 125 g ferdigkokt ris i kremen.
  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
  • Ha kanelstang, 1 dl melk og sukker i en kjele, rør sammen og varm opp til kokepunktet.
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp lett sammen. Visp inn eggeplommen i melk- og maisennablandingen.
  • Hell så 2/3 av den varme væsken litt etter litt oppi eggeblandingen mens du rører med en visp.
  • Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i et halvt minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp.
  • Hell kremen over i en bolle. Kryst vannet ut av gelatinen og ha den i den varme kremen. Rør godt slik at gelatinen smelter.
  • Ta ut kanelstangen og sett til avkjøling.
  • Når kremen er avkjølt, røres den glatt. Rør den så sammen med mascarponen. Rør gjerne mascarponen glatt med en skje før den blandes med vaniljekremen.
  • Vend forsiktig inn kald kokt ris i kremen.
  • Til slutt pisker du 2 dl fløte til krem og vender forsiktig inn.
  • Ha i en kakering på 24 cm i diameter eller 2 kakeringer på 16 cm i diameter. Sett kremen på frys til den er helt fryst.

Glasur

  • Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i cirka 5 minutter.
  • Kok opp juice, glukose og sukker.
  • Ta kjelen av platen og tilsett kondensert melk og oppbløtt gelatin.
  • Tøm over sjokoladen og la stå et minutt.
  • Lag en emulsjon av blandingen med en stavmikser. Pass på å ikke kjøre luft inn i glasuren. Ha noen dråper farge i glasuren og sett den til avkjøling på kjøkkenbenken.
  • Sett den fryste kremen på en rist og glaser kremen når glasuren er på cirka 25 – 30 C. Glasuren skal ikke sette seg, men begynne å tykne litt.

Pynt

  • Sett den glaserte kremen på kakebunnen.
  • Pynt sidene av kremen med Rice Krispies.
  • Dekorer kaken med friske bær.
  • Sett til tining til kremen er helt tint.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner