Enkelt surdeigsbrød
- 70 g moden starter (10–12 timer etter mating)
- 500 g vann (jo våtere deig, dess saftigere brød – våg å ha i mer vann enn du tror er trygt. Starteren bygger styrke selv i en veldig våt deig)
- 60 g mel (bruk det du har/ønsker, mine favoritt-melsorter: siktet og fin sammalt landhvete, siktet og fin sammalt spelt, fin sammalt emmer, fin sammalt svedjerug)
- 10 g salt
Oppskrift mating
- 20 g moden starter (10–12 timer siden forrige mating)
- 100 g mel, 50/50 siktet hvete og fin sammalt rug
- 140 g lunket vann
Enkelt surdeigsbrød
(forutsetter at du har starter)
- Bland alle ingredienser godt sammen i en bakebolle. La hvile i en halvtimes tid.
- Skrap deigen over i en brødform (smør med rapsolje ved behov), og la heve i formen i fem–seks timer.
- Sett formen med deigen i kjøleskapet, la stå i 8–48 timer.
- Stek på 240 grader i forvarmet ovn.
- For ekstra bra resultat: Forvarm ovnen med en langpanne i bunnen, hell kokende vann i den rett etter at du har satt inn formen med deigen.
- Stek i 40–50 minutter, brødet er ferdig når skorpen har en dyp gyllen farge og faller lett ut av formen.
Oppskrift mating
- Ha alt i et helt rent glass.
- Skaler mengdene ned hvis du har behov for mindre starter.
- Bland godt og la stå med løst lokk på i ti–tolv timer.