Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Sverre Sætres 17. mai-kake

Det blir 17. mai-kake i år også
Oppskrift på Sverre Sætres 17. mai-kake

Oppskrift på Sverre Sætres 17. mai-kake

-
+

Makroner

  • 130 g skåldede mandler
  • 170 g melis
  • 80 g sukker
  • 100 g eggehvite (cirka 3 stk.)
  • noen dråper rødfarge til å farge makronmassen

Appelsinkrem

  • 1 stk vaniljestang
  • 1 plate gelatin
  • 3 dl h-melk
  • 60 g sukker
  • 40 g eggeplomme (2 stk.)
  • 20 g maisenna
  • 80 g usaltet smør
  • 250 g friske bær. Jordbær, blåbær, bringebær
  • Skall fra én appelsin

Oppskriften på makron holder til fire makroner, to stk. 8-personers kaker. Det er vanskelig å lage mindre oppskrift på makron. Blir det makroner til overs, kan de oppbevares godt innpakket i opptil én måned i fryseren.

Makroner

  • Kjør mandler og melis til fint mel i en kjøkkenmaskin og sikt det.
  • Pisk sukker og eggehvite til stiv marengs.
  • Vend mandelmelet i marengsen med en slikkepott. Ikke jobb for mye, da blir massen for løs. Tilsett litt farge for å farge massen.
  • Bruk en sprøytepose med en glatt tyll som er 10–12 millimeter i diameter. Lag en spiral som blir en runding med cirka 18 centimeter i diameter på en stekeplate med bakepapir.
  • Sett stekeovnen på 175 ºC. La mandelmakronene stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter, de skal bli tørre på toppen før du steker dem i cirka tolv minutter.
  • Avkjøl makronene før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå.

Appelsinkrem

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i noen minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
  • Ha 2 dl melk, sukker, vaniljestang, -frø og appelsinskall i en kjele (kjelen bør ikke være mer en halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet. La det trekke i noen minutter.
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen. Sil den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.
  • La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp (bruk en kraftig håndvisp), slik at kremen ikke brenner seg.
  • Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme kremen. Hell kremen over i en bolle, avkjøl til den er lunken. Rør inn smøret.
  • Legg en makron på en tallerken. Ha kremen på makronen. Legg på godt med bær. Legg en makron på toppen.