Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Mat

Sverre Sætres 17. mai-kake

Det blir 17. mai-kake i år også

Oppskrift på Sverre Sætres 17. mai-kake

-
+

Makroner

  • 130 g skåldede mandler
  • 170 g melis
  • 80 g sukker
  • 100 g eggehvite (cirka 3 stk.)
  • noen dråper rødfarge til å farge makronmassen

Appelsinkrem

  • 1 stk vaniljestang
  • 1 plate gelatin
  • 3 dl h-melk
  • 60 g sukker
  • 40 g eggeplomme (2 stk.)
  • 20 g maisenna
  • 80 g usaltet smør
  • 250 g friske bær. Jordbær, blåbær, bringebær
  • Skall fra én appelsin

Oppskriften på makron holder til fire makroner, to stk. 8-personers kaker. Det er vanskelig å lage mindre oppskrift på makron. Blir det makroner til overs, kan de oppbevares godt innpakket i opptil én måned i fryseren.

Makroner

  • Kjør mandler og melis til fint mel i en kjøkkenmaskin og sikt det.
  • Pisk sukker og eggehvite til stiv marengs.
  • Vend mandelmelet i marengsen med en slikkepott. Ikke jobb for mye, da blir massen for løs. Tilsett litt farge for å farge massen.
  • Bruk en sprøytepose med en glatt tyll som er 10–12 millimeter i diameter. Lag en spiral som blir en runding med cirka 18 centimeter i diameter på en stekeplate med bakepapir.
  • Sett stekeovnen på 175 ºC. La mandelmakronene stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter, de skal bli tørre på toppen før du steker dem i cirka tolv minutter.
  • Avkjøl makronene før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå.

Appelsinkrem

  • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i noen minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
  • Ha 2 dl melk, sukker, vaniljestang, -frø og appelsinskall i en kjele (kjelen bør ikke være mer en halvfull), rør det sammen og varm det til kokepunktet. La det trekke i noen minutter.
  • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen. Sil den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.
  • La blandingen koke opp og småkoke i ett minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp (bruk en kraftig håndvisp), slik at kremen ikke brenner seg.
  • Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme kremen. Hell kremen over i en bolle, avkjøl til den er lunken. Rør inn smøret.
  • Legg en makron på en tallerken. Ha kremen på makronen. Legg på godt med bær. Legg en makron på toppen.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner