Appelsin- og sviskesaus, og klassisk tilbehør til and
Jonathan Howell
Tilbehør til klassisk andestek: potetpure, endiver (bildet), pastinakk.
-
+
Saus med appelsin og sviske
1.00kgande- eller kyllingben
2.00stkgulrøtter
1.00stkselleristang
3.00stkbanansjalottløk
Skall (zest) fra en halv appelsin
2.00stkhvitløksfett
Boquet garni (persille, laurbærblad, timian)
10.00stksorte pepperkorn
1.00stkstjerneanis
300.00mlrødvin
100.00mlappelsinjuice
2.00lande- eller kyllingkraft
12.00stksvisker
salt og pepper
Potetpuré
1.50kgmandelpotet
120.00mlmelk
120.00mlfløte
100.00gsmør
Salt og pepper
Hvite endiver
4.00stkendiver
Smør, sukker, appelsinjuice, maldonsalt
Honningglasert pastinakk
4.00stkstore pastinakker
1.00ssakasiehonning
maldonsalt
finhakket persille
olivenolje
sort pepper
Slik gjør du det
Kutt alle grønnsakene i grove centimeterstore terninger og del opp bena. Varm en tykkbunnet kjele med olivenolje, stek bena til de er gyldne. Ha i grønnsaker, senk varmen. Rør jevnlig, til grønnsakene er karamellisert. Tilsett urter, krydder, skall av appelsin og rødvin, som skal reduseres til 1/4. Når vinen er redusert, ha i appelsinjuice, og reduser til halvparten. Tilsett kraft og la sausen småkoke. Skum av fett og reduser til sausen er så tykk at den henger på baksiden av en skje. Sil gjennom et fint sileklede. Smak til med salt og pepper. Varm forsiktig opp før servering og tilsett sviskene. Slik lager du selve andesteken.
Potetpure
Skrell og kok potetene møre i saltet vann. Moses mens de er varme. Varm opp melk og fløte, kutt smøret i terninger og rør inn. Smak til. Varm den forsiktig opp med litt melk og smør ved servering.
Tid. Endiver blir gode når de stekes sakte i panne med smør og litt sukker. Foto: Lars Petter Pettersen
Endiver
Tørk og del endivene i to, fjern stygge blader. Ha smør i en panne, dryss over litt sukker. Legg i endiven med den flate siden ned. Stekes sakte i 20-30 min på svak varme. Får du for mye farge, ha i litt appelsinjuice og skru ned varmen. Endivene er klare når de er myke gjennom hele, og gyldne. Avslutt med maldonsalt og servér.
Pastinakk. Skjær bort det treaktige i midten, og du har en lekker grønnsak. Foto: Lars Petter Pettersen
Pastinakker
Skrell pastinakken og del i fire, på langs. Fjern den treaktige midten. Del hver kvart i to. Varm opp et bakebrett i ovnen med olivenolje, og når den er varm: ha i pastinakken og salt og pepper. Stek i ovnen i ti minutter til den er gylden og myk når du stikker en kniv igjennom. Ha på honning og stek i to minutter til. Avslutt med finhakket persille. Pastinakkene kan du sette i ovnen med en gang anden er ferdigstekt, så er de klar ved servering.