Oppskrift på lutefisk av Jørn Lie og Eirik Strøm Lillebø
SLIK GJØR DU
Kutt fisken i fire store og fire mindre stykker. De store førsteserveringsstykkene bør være pa 600-650 gram. Legg dem i en ildfast form. Salt så du tror det blir for mye, og legg på litt til! Mye salt må til for å unngå gelékonsistens. Ha på nykvernet pepper, la fisken stå slik i 45 minutter.
Dekk formen med aluminiumsfolie før den går i ovnen i ca. 35-40 minutter på 250 grader. La fisken hvile fem til åtte minutter før servering. Slå over kokevann (som fisken har avsatt) for å vaske vekk salt.
La ertene ligge i vann over natten. Ha ertene i en kasserolle med kaldt vann og kok dem møre, ca. 30 minutter. Sil av vannet, mos ertene og smak til med salt, pepper og smør.
Stek baconet sprøtt i en stekepanne med margarin, ikke smør, ettersom smøret vil brennes før baconet blir sprøtt. Potetene kokes med skall og skrelles mens de er varme.
Annen runde med lutefisk er mindre stykker, snaut 400 g store.