Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sjømat

Linguine alle vongole

Lingune med vongole

Lingune med vongole

-
+

Linguine alle vongole

  • 500.00 g linguine
  • 1.00 kg vongole eller hjerteskjell
  • 8.00 ss olivenolje
  • 3.00 stk hvitløkskløft
  • 3.00 ss finhakket bladpersille
  • 1.00 dl tørr hvitvin
  • 0.50 ts tørket rød chili eller 1-2 ferske milde chilier

Linguine alle vongole er helgemat i Norge hvis den skal lages med vongole. Skjellene kommer nemlig på skrivende tidspunkt bare til butikker i Norge mot slutten av uken, og holdbarheten er kort. Men den er en utrolig enkel rett, og fungerer også godt med hjemlige hjerteskjell på en tirsdag. Det viktige er at den må gjennomføres med gode råvarer og god timing. Det er bedre at skjellene venter litt på pastaen enn omvendt, om du ikke klarer å få begge deler ferdig helt samtidig.

Slik gjør du

Kok opp pastavann mens du går over skjellene. Kast de som er knust eller ikke lukker seg.

Hakk hvitløk og persille.

Hell oljen i en middels varm dyp panne eller gryte og surr hvitløken, halvparten av persillen og en liten klype chili i oljen til hvitløken mykner litt og begynner å lukte godt.

Skru opp varmen, hell i vinen og skjellene og legg et lokk over. Har du et glasslokk er det lettere å se hva som skjer nedi gryten. Etter et par minutter i den varme dampen begynner skjellene å åpne seg. Så snart nesten alle er åpnet, ta kjelen av varmen. Kast de som ikke har åpnet seg.

Når pastaen akkurat har nådd al dente-stadiet, la den renne kjapt av og legg i pannen sammen med skjellene. Om sausen har ventet et par minutter på pastaen, sett den på varmen igjen mens du rører litt rundt og lar sausen trekke litt inn i pastaen før servering. Dryss over resten av persillen, litt chili og evt. salt og pepper.