Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Søndagsmiddag

Hummersøndag

-
+

Hummer naturell med sitronmajones i to versjoner

  • 2.00 stk Rå hummere à 500-600g (minst.)
  • 4.00 l Vann
  • 1.00 dl Sjøsalt

Sitronmajones av kjøpemajones

  • 2.00 dl Majones
  • 2.00 ss Sitronsaft
  • 2.00 ss Crème fraiche
  • 1.00 ss Worcestershiresaus
  • Kvernet Pepper

Hjemmelaget sitronmajones

  • 2.00 stk Eggeplommer
  • 1.00 ss Sitronsaft
  • 1.00 ts Dijonsennep
  • 0.25 ts Salt
  • Kvernet hvit pepper
  • 3.00 dl Solsikkeolje

Slik gjør du det beste ut av den norske hummeren.

Kokt hummer naturell er utgangspunktet for en søndagshummerfest. I tillegg til kokt hummer med sitronmajones, kan du lage hummersalat med lun smørbakt hummer, artisjokker og estragondressing, kremet hummersuppe med jordskokker og syltet gresskar, samt gratinert hummer med frisk eplesalat og basmatiris.

Tips! Er det en hunnhummer, så ta vare på korallen som sitter i overgangen mellom hode og kropp. Hummerkorall er forstadiet til rognen. Den ser ut som en liten sort klump i rå tilstand og får en vakker rødfarge ved koking. Hvis du finner korall i hummeren, kan du finhakke den og strø den intense røde korallen over hummerretten.

Hummeren kan kokes to dager før bruk og oppbevares i kokevannet. Husk at det er veldig viktig med hygiene. Ingen fingre i kokelaken! Hummeren må raskt nedkjøles i laken og oppbevares i kjøleskap på maksimum 4 grader.

 Kok opp vann med sjøsalt til det fosskoker. Legg hummeren med hodet først ned i vannet.  Vent i 20 sekunder og ha i den neste hummeren. La hummerkjelen syde i 7 minutter. Trekk så kjelen vekk fra varmen og la hummeren avkjøle seg i vannet. Kok gjerne hummeren dagen før slik at den får god saltsmak.           

Hell vannet av hummerne og del dem opp. Riv av klørne og fjern strikken. Bruk en nøtteknekker til å åpne klørne. Stikk en spiss kokkekniv gjennom hodet på hummeren og del det på langs. Det samme gjøres med haledelen. I toppen av hodet finnes magesekken, også kalt ”paven”. Den må fjernes med en teskje. Ta også bort den sorte tarmen hvis du ser den.  Nå er hummeren klar til servering sammen med sitronmajones, sitron, loff og gjerne en blandet salat for et fullendt måltid.

Sitronmajonesen kan lages flere dager før.

 

 

Bland sammen alle ingrediensene og smak til med kvernet pepper

Ha eggeplommer, sitronsaft, sennep, salt og pepper i en miksebolle. Spe med noen dråper olje og visp godt. Når oljen er arbeidet inn i eggeplommene, fortsetter du å spe med en tynn stråle olje under kraftig visping. Fortsett slik til all oljen er arbeidet inn i majonesen. Smak eventuelt til majonesen med sitronsaft, salt og pepper