Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Søndagsmiddag

Bankekjøtt med glaserte gulrøtter, selleripuré og persillepoteter

Oppskrift: Bankekjøtt med glaserte gulrøtter, selleripuré og persillepoteter

Oppskrift: Bankekjøtt med glaserte gulrøtter, selleripuré og persillepoteter

-
+

Bankekjøtt

  • 1.00 kg Okselårtunge eller oksehøyrygg
  • 1.00 dl Hvetemel
  • 2.00 ts Sort, malt pepper
  • 1.00 ss Salt
  • 1.00 dl Solsikkeolje
  • 1.00 l Hakket løk
  • 8.00 stk Laurbærblad
  • 2.00 ss Eddik 7%
  • 1.00 l Vann

Glaserte gulrøtter

  • 750.00 g Gulrøtter
  • 3.00 dl Vann
  • 70.00 g Smør
  • 1.00 ss Sukker
  • 0.50 ss Salt
  • 3.00 ss Hakket persille

Selleripuré

  • 750.00 g Sellerirot
  • 1.00 dl Fløte
  • 50.00 g Smør
  • 1.50 ts Salt
  • Kvernet hvit pepper

Farmors bankekjøtt var det beste. Slik lager Bent Stiansen klassikeren idag.

Skjær oksekjøttet i 1 ½ cm tykke biffer. Bank dem med en biffbanker for å få dem litt mørere.

Bland sammen mel, pepper og salt og panér kjøttet i melet. Varm en jerngryte med solsikkeolje.

Brun biffene på begge sider i oljen i to eller tre omganger. Ta dem ut av jerngryten.

Finhakk løken og brun den i restene av oljen til den er nøttebrun.

Tilsett laurbærblad, eddik, kjøtt og vann og kok opp under lokk.  La kjøttet småkoke på svak varme i 2-3 timer til kjøttet er mørt og nesten faller fra hverandre. Sausen skal være smakfull og fyldig. Er sausen litt lys, kan den farges med noen dråper sukkerkulør.

Server med glaserte gulrøtter, selleripuré og skrelte, kokte poteter vendt i smeltet smør og hakket persille.

Skrell gulrøttene og kutt dem i skiver eller trekanter. Legg dem i en kjele med vann, smør, sukker og salt.

Kok opp og la gulrøttene koke uten lokk i 7 minutter. Det er fint om noe av vannet fordamper slik at væsken tykner og glaserer gulrøttene.

Til slutt tilsettes hakket persille.

Skrell sellerien og kutt den i biter.

Ha bitene i en kjele og dekk med vann. Kok opp og la sellerien koke i 20 minutter til den er mør.

Sil av vannet og kjør grønnsakene til en puré med stavmikser eller i en blender. Tilsett fløte, smør, salt og pepper.