Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Søndagsmiddag

Gratinert hummer med frisk eplesalat og basmatiris

Oppskrift på gratinert hummer fra Bent Stiansen

Oppskrift på gratinert hummer fra Bent Stiansen

-
+

Gratinert hummer

  • 2.00 stk Kokte hummere à 500-600g
  • 1.00 dl Hakket sjalottløk
  • 0.50 ts Kajennepepper
  • 1.00 ss Hvetemel
  • 1.00 dl Eplemost
  • 1.00 dl Melk
  • 1.00 dl Kremfløte
  • 2.00 ts Dijonsennep
  • 0.50 ss Sitronsaft
  • 0.50 ts Salt
  • 150.00 g Lagret Jarlsberg, Comté, Appenzeller eller lagret Norvegia

Frisk eplesalat

  • 1.00 stk Pose blandet salat
  • 2.00 stk Epler
  • 2.00 stk Stilker stangselleri
  • 100.00 g Valnøtter
  • 1.00 dl Olivenolje
  • 2.00 ss Sitronsaft
  • 0.25 ts Salt
  • Kvernet hvit pepper

Basmatiris

  • 300.00 g Basmatiris
  • 2.00 l Vann
  • 1.00 ss Salt
  • 2.00 ss Smør
  • 1.00 dl Hakket sjalottløk
  • 1.00 dl Strimlet bladpersille

Hummeren kan kokes en til to dager før, og renses dagen før og kuttes i biter. 

Sausen lages samme dag og gratineringen skjer når gjestene sitter til bords. Eplesalaten lages samme dag. Risen kokes samme dag.

Del hummerene i to og ta ut alt kjøttet fra halen og klørne.

Del hummerkjøttet i biter på 2 cm. 

Smelt smøret i en kjele og tilsett hakket sjalottløk. Fres i 1 minutt.

Tilsett cayennepepper og hvetemel og bland godt. Spe med eplemost og kok opp.

Tilsett så melk og fløte. La det koke i 2 minutter til en tykk, hvit saus.

Smak til med Dijonsennep, sitronsaft og 100 gram revet smakfull ost.            

Sett ovnen på 250 grader grill og varmluft.

Bland den tykke sausen med hummerbitene og legg alt pent tilbake i de fire halve hummerskallene.

Dryss med resten av den revne osten og legg den fylte hummeren på et stekebrett.

Sett stekebrettet inn i ovnen på midterste rille og gratiner hummeren der i ca 5 minutter til osten er gyllen og hummeren varm. Serveres med eplesalat og varm basmatiris.  

Vask salaten, tørk den godt og legg den over i en bolle.

Skjær eplene i tynne skiver, så i strimler og ha dem i salaten.

Det samme gjøres med stangsellerien.

Grovhakk valnøttene og dryss på salaten.

Bland olivenolje sammen med sitronsaft, salt og pepper og hell over salaten ved servering.

Vask risen to til tre ganger i vann for å få vekk rismelet.

Kok opp vann med salt og la risen koke i 20 minutter.

Sil av vannet og la risen renne tørr.

 Smelt smør i en kjele og tilsett hakket sjalottløk. Fres i 1 minutt og tilsett risen.

Vend godt sammen og ha på strimlet flatpersille og eventuelt litt mer salt.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner