Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sulten & tørst

Cæsarsalat

Cæsarsalat er salaten for deg som ikke er så glad i salat

-
+

Cæsarsalat

  • romanosalat
  • kylling (se oppskrift)
  • parmesan
  • landbrød
  • olivenolje
  • salt
  • cæsardressing (se oppskrift)

Kylling

  • 1 stk hel kylling
  • salt
  • 1 ss fennikelfrø
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ss hele pepperkorn
  • 1 ss tørket timian
  • 1 ss sukker
  • zest fra 2 sitroner
  • saften fra 1/2 sitron
  • 1 ss sennep
  • 0.5 dl olivenolje

Dressing

  • 2 stk eggeplommer
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 4 stk ansjosfileter
  • 1 ss sennep
  • 1 ts worcestershiresaus
  • 2 dl solsikkeolje
  • 0.5 dl god olivenolje
  • saften av 1/2 sitron
  • 20 g finrevet parmesan

Slik gjør du

  • Del opp landbrød i passe store og gjerne ujevne biter og ha de i en arbeidsbolle sammen med en dæsj olivenolje og noen klyper salt.
  • Bland alt sammen og legg brødbitene utover et stekebrett med bakepapir.
  • Stekes på 190 grader i noen minutter, til de er gylne og passe sprø.
  • Riv salaten i grove biter, del kyllingen i passe store biter og kutt parmesan i tynne skiver.
  • Fordel salat, kylling, parmesan og krutonger utover tallerkener.
  • Ha så over rause klatter med dressing.

Slik gjør du:

  • Rist fennikelfrø, korianderfrø og pepper i en tørr panne til det begynner å lukte godt og det så vidt ryker. Hell frøene i en morter, la de kjøle seg ned i et par minutter og mos de til grovt pulver.
  • Hell dette så over i en arbeidsbolle og bland inn sukker og timian. Riv skallet til to sitroner og ha det sammen med krydderet. Husk å vask sitronene først, og helst bruk økologiske.
  • Skvis over saften til en halv sitron, ha i sennep og deretter olivenolje. Bland alt sammen.
  • Legg kyllingen med brystet ned. Bruk en kraftig kniv og skjær langs ryggraden på begge sider slik at den kan fjernes. Tørk over kyllingen med tørkepapir.
  • Dryss salt jevn over hele innsiden av kyllingen og smør på et tynt lag med marinaden. Spar mesteparten til skinnsiden.
  • Snu kyllingen og lek kiropraktor ved å legge begge håndflatene over brystet og press hardt ned så kyllingen flater seg ut. Ha den over i en egnet ildfast form eller på et stekebrett. Dryss salt jevnt over utsiden av kyllingen og smør deretter marinaden over det hele.
  • Sett kyllingen inn i ovnen på 190 grader varmluft. Stekes i 45–55 minutter, til gjennomstekt. Omtrent halvveis tar du ut kyllingen og pensler over væsken som har lagt seg i formen.
  • Kyllingen er ferdig når kjernetemperaturen er 60 grader.
  • La kyllingen hvile minst 15 minutter før du begynner å dele den opp til salaten.

Slik gjør du:

  • Finhakk hvitløk og ansjos.
  • Ha romtempererte eggeplommer i en arbeidsbolle sammen med sennep og finhakket hvitløk.
  • Pisk dette sammen og spe gradvis i solsikkeoljen og deretter olivenoljen.
  • Vend inn ansjos, worcestershiresaus og finrevet parmesan.
  • Skvis inn saften fra en halv sitron og smak til.