Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sulten & tørst

Hummer i pølsebrød

Hummer i pølsebrød? Ja, takk!

-
+

Hummer i pølsebrød

  • 1 kg hummer
  • 200 g brunet smør
  • 8 stk brioche-brød
  • 1 stk stangselleri
  • 2 stk sjalottløk
  • 5 dl sitronmajones
  • dill
  • gressløk

Sitronmajones

  • 1 stk eggeplomme
  • 1 stk hvitløksfedd
  • 1 ss sennep
  • 4 dl solsikkeolje
  • 1 dl god olivenolje
  • saften fra en halv sitron
  • salt og pepper

Brunet smør

  • 200 g smør

Slik gjør du

  • Del hummeren i to på langs med en solid kniv og plukk ut alt kjøttet.
  • Bruk en nøtteknekker til klørne og pass på at ingenting går til spille.
  • Del så opp kjøttet i grove biter.
  • Sett ovnen på 180 grader. Pensle innsiden av brioche-brødene med brunet smør og varm dem i ovnen i cirka fem minutter.
  • Varm opp resten av det brunede smøret i en kasserolle på middels varme, ha i hummerkjøttet og skru ned varmen. Kjøttet skal ikke steke, men bare forsiktig varmes opp.
  • Ta hummerkjøttet over i en arbeidsbolle og vend inn majones til du har en kremet blanding. Jeg tør ikke si nøyaktig hvor mye du trenger, det tar du på gefühlen.
  • Finhakk stangselleri, sjalottløk og gressløk, grovhakk dill og vend inn ønsket mengde. Smak til blandingen med salt og eventuelt en skvis sitron.
  • Legg brioche-brødene utover og fyll dem med hummerblandingen. Pynt med litt urter og hugg innpå sammen med salt Sørlandschips. Litt sitron på siden til å skvise over er aldri feil.

Sitronmajones

  • Sørg for at eggeplommen, sennepen og oljen holder romtemperatur før du begynner.
  • Rør sammen finhakket hvitløk, sennep og eggeplomme i en arbeidsbolle.
  • Pisk inn solsikkeoljen forsiktig og gradvis til du ser at du får en emulsjon.
  • Pisk så inn resten av solsikkeoljen og olivenoljen. Skvis over saften fra en halv sitron og smak til med salt og pepper.

Brunet smør

  • Smelt smøret på middels høy varme. Rør jevnlig.
  • Etter hvert vil du se at fargen blir mer og mer nøttebrun, og lukten vil også bære preg av nøtter. Da tar du kjelen av varmen.
  • Hell så det nøttebrune smøret forsiktig over i et litermål uten at de brente melkeproteinene følger med. Du kan også bruke en finmasket sil til dette.
  • Smøret du sitter igjen med, har en nydelig og karakteristisk smak og et vidt bruksmål. Nydelig til fisk ispedd friske urter og soyasaus, knallgodt å blande inn i en potetmos, eller som her: til å lune hummer.
  • Etter hvert som du får teken, kjører du smøret på maks varme, pisker iherdig og har ferdig brunet smør på under minuttet.